Welke kapitale boerderijen kocht Nationaal Coördinator Groningen voor 1,1 miljoen euro? (+kaart)

Stichting Proef Koopinstrument heeft twee kapitale herenboerderijen op de kop getikt voor in totaal 1,1 miljoen euro. Het gaat om de 16e eeuwse woonboerderij Rensemaheerd in Kantens en een herenboerderij uit 1856 in Schildwolde.

In totaal heeft de stichting 32 panden in aardbevingsgebied Groningen opgekocht, blijkt na onderzoek van de kadastergegevens door Dagblad van het Noorden. Dat is gebeurd met de tien miljoen euro die de NAM beschikbaar heeft gesteld om moeilijk verkoopbare woningen over te nemen.

De club van Nationaal Coördinator Groningen - Hans Alders - selecteert die huizen en Stichting Proef Koopinstrumenten (valt onder verantwoordelijkheid van diezelfde Hans Alders) taxeert en koopt de woningen dan ook daadwerkelijk met het NAM-geld.

De opgekochte woning in Kantens. Foto Jumba.nl

5 miljoen euro

De 32 panden zijn onlangs voor een totale prijs van 5.362.275 euro opgekocht. Ruim de helft van het hiervoor bestemde NAM-potje is dus op. Uit privacyoogpunt wil de Nationaal Coördinator Groningen niet pro-actief vertellen welke panden zijn opgekocht.

Een fors deel van die vijf miljoen euro is gespendeerd aan de koop van de Rensemaheerd in Kantens (fotolink) en een herenboerderij uit 1856 in Schildwolde (fotolink). De twee panden zijn in totaal overgenomen voor ruim 1,1 miljoen euro. Ook is er een rijksmonument in Leermens voor ruim tweehonderdduizend euro overgenomen.

Andere plaats in Nederland

Het SPKI-instrument is bedoeld om in het centrum van het aardbevingsgebied woningen op te kopen. De verkopers zijn in de regel helemaal vastgedraaid in de verkoop. Ze willen graag weg, maar zitten vast in hun onverkoopbare huis.

Het gaat bijvoorbeeld om mensen die naar een verpleegtehuis moeten, of ver weg in Nederland een baan hebben gevonden. In totaal zijn 41 overeenkomsten gesloten. Negen daarvan bungelen nog ergens tussen handtekening en definitieve overdracht.

Het opgekochte huis in Schildwolde. Foto: Funda

Wisselwoning, verkoop of sloop

Wat er met de opgekochte panden in het aardbevingsgebied gaat gebeuren is nog niet overal even duidelijk. „Wij bekijken of de woningen inzetbaar zijn als wisselwoning”, zegt Saskia Dijkema namens de NCG. Het is de bedoeling dat wisselwoningen dienst doen als tijdelijke huisvesting voor bewoners van woningen die versterkt moeten worden.

„Als dat niet het geval is, dan wordt bekeken of de woning kan worden verkocht.” En als dat niet lukt, dan rest de slopershamer. Maar dat wil niemand op dit moment hardop zeggen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.