Wennen aan nieuw stoplicht bij Westerhaven Groningen

Weggebruikers wennen in Groningen langzaam aan de nieuwe verkeerssituatie en de bijbehorende, bijzondere verkeerslichten bij de Westerhaven.

Verschillende verkeerslichten aan één paal maken de bijzondere situatie duidelijk. Er hangt één lamp voor wandelaars aan (een gele), twee voor automobilisten en fietsers (geel en rood) en drie (een gewone: rood, geel en groen) voor bussen en bevoorradingsverkeer op de busbaan Westerhaven. Naast de andere busbaan staan witte ov-lichten.

Bijzondere verkeerssituatie

De verkeerslichten voor auto’s en wandelaars staan standaard uit en het licht op de busbaan op rood. De verkeerssituatie op zo’n drukke plek is bijzonder in Groningen.

De verkeerslichten maken deel uit van de nieuwe inrichting van het nieuwe busstation op de A-weg, Centrumhalte West. Rode klinkers moeten duidelijk maken dat het gebied rond het busstation als shared space is ingericht: een plek waar weggebruikers rekening met elkaar houden en hun verkeersgedrag aanpassen aan de zwakste gebruikers.

Bussen vlot door het gebied

Bushaltes staan langs de busbaan in het midden van de weg, auto’s en fietsers passeren rechts op een parallelstrook. Er zijn acht wandelroutes zonder zebrapad.

De verkeerslichten helpen bussen vlot door het gebied heen. Ze springen op groen als de bus vlak voor het kruispunt stilstaat. Ook voetgangers moeten dan stoppen voor het gele licht dat gaat knipperen. Wanneer de lichten gedoofd zijn, gelden de normale voorrangsregels weer.

Juridisch juist

Volgens de gemeente bestaat een soortgelijke situatie tot dusver alleen bij de Kapteynbrug. Bij de brandweerkazerne en ambulancepost aan de Sontweg staat ook een tweekleurig licht.

Voor een druk kruispunt als bij de A-weg is de inrichting ongebruikelijk. Maar het mág juridisch wel, zegt een woordvoerder van het kenniscentrum voor verkeer CROW.

Wennen aan nieuwe inrichting

,,We moesten hier ook even kijken hoe het precies zit, want je ziet dit zelden. Een tweekleurig licht wordt vrijwel alleen toegepast bij bruggen, spoorbanen en plekken waar bussen de weg opdraaien. Ze mogen bij alle incidenteel voorkomende verkeersstromen staan om het andere verkeer even stil te leggen. Ook als er af en toe een vrachtwagen rijdt.’’

Volgens de woordvoerder voelt de inrichting in principe prettiger aan als de gewenningsperiode voorbij is. ,,En moeilijk is het niet. Rood is rood en dat betekent gewoon: stoppen. Het rood van een tweekleurig of driekleurig licht verschilt niet.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.