Het nieuwe voorlopige ontwerp van het Werelderfgoedcentrum Lauwersoog van architect Dorte Mandrup, gesitueerd aan het water.

Dit is het nieuwe, aangepaste ontwerp voor het Werelderfgoedcentrum in Lauwersoog. Hout in plaats van glas

Het nieuwe voorlopige ontwerp van het Werelderfgoedcentrum Lauwersoog van architect Dorte Mandrup, gesitueerd aan het water. Illustratie: architectenbureau Dorte Mandrup

Het Werelderfgoedcentrum Lauwersoog wordt grotendeels opgetrokken uit hout en wordt ruim zestien meter hoog.

Er is een nieuw voorlopig ontwerp van het Deense architectenbureau Dorte Mandrup maar ziet er heel anders dan de eerste schetsen.

Het nieuwe pand is met 16,5 meter veel lager en bestaat aan de buitenkant grotendeels uit hout. Dat moet er voor zorgen dat er minder lichtuitstraling is, een van de zorgen van het vorige gebouw van 30 meter dat voorzien was van metershoge ramen.

Café en winkel

Op de eerste verdieping in het pand komt een receptie, een multifunctionele ruimte met lounge, een café en een winkel. Op het daaronder gelegen niveau de natte onderzoeksruimte en klaslokalen/vergaderruimten. Zowel de eerste verdieping als de begane grond zijn gratis toegankelijk.

Dat geldt niet voor de tweede verdieping en het dak . Daar komen de tentoonstellingsruimten en het zeehondencentrum dat nu nog in Pieterburen zit.

loading

Restaurant van hoog culinair niveau

In het pand komen een café met ‘duurzaam en onderscheidend comfort food’ en een restaurant van ‘hoog culinair niveau’. Het moet een aanvulling zijn op het bestaande aanbod in de haven.

De plaatselijke ondernemers zouden geen bezwaar hebben tegen het nieuwe ontwerp. Dat geldt niet voor de natuurorganisaties Waddenvereniging, Natuurmonumenten, Stichting WAD, Natuur en Milieufederatie Groningen en Vogelbescherming. Zij vinden dat het pand niet hoger moet worden dat de bestaande bebouwing van ongeveer 13 meter zodat het niet de openheid van het gebied aantast.

Bezwaar Raad van State

Ze tekenden eerder dit jaar bezwaar aan bij de Raad van State tegen het gemeentelijk bestemmingsplan dat een bouwhoogte van 20 meter toestaat. Ook al wordt er lager gebouwd, ze willen een hoogte 20 meter uitsluiten. Gemeente Het Hogeland wil met de organisaties rond de tafel om tot een oplossing te komen.

Stichting WEC hoopt half december het definitieve ontwerp van het gebouw te presenteren, zegt directeur Niek Kuizenga, en te laten weten wat er in het pand allemaal te zien zal zijn.

Werelderfgoed Waddenzee krijgt nieuwe naam

De naam Werelderfgoedcentrum Waddenzee blijft trouwens niet bestaan. De stichting is op zoek naar een nieuwe ‘pakkende’ naam en trekt een bureau aan voor het bedenken van ‘een nieuw merk’.

Het rondkrijgen van de financiën is nog in volle gang. Er wordt gesproken met meerdere subsidievertrekkers waaronder Nationaal Programma Groningen (NPG) en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Bij de Nationale Postcode Loterij is een aanvraag ingediend.

menu