Werelderfgoedcentrum Lauwersoog wil in 2023 deuren openen

Kijken naar de zeehonden in het Werelderfgoedcentrum dat geheel uit hout wordt opgetrokken Foto: Dorte Mandrup Architecten

Als alles goed gaat, opent het Werelderfgoedcentrum in Lauwersoog in 2023. Donderdag werd het nieuwe ontwerp van het centrum gepresenteerd.

Er moet nog veel werk worden verzet, maar directeur Niek Kuizenga hoopt dat in het derde kwartaal van volgend jaar de eerste schep de grond in gaat. ,,Als we er de komende maanden schouder aan schouder aan werken, hoop ik dat dat lukt.’’

Donderdagochtend presenteerde stichting Werelderfgoedcentrum het nieuwe ontwerp. Het gebouw wordt zowel van binnen als buiten van hout, materiaal dat door de weersomstandigheden langzaam naar grijs zal verkleuren en zo in de natuurlijke omgeving past.

Tentoonstellingsruimte en bassins met zeehonden

De bezoeker komt via trappen binnen op de eerste verdieping en loopt via een langzaam oplopende helling naar boven waar de tentoonstellingsruimte is. Daar kan via glazen wanden in bassins van zeehonden worden gekeken. Wie ze ‘in het echt’ wil zien, moet door naar het dak waar je in waterbakken kunt kijken. De beesten, er is plek voor maximaal vijftig, worden er met speciale liften naartoe gebracht.

(Tekst leest door onder foto)

loading

Fenomenaal uitzicht

Op het dak hebben bezoekers een ,,fenomenaal 360 graden-uitzicht over het getijdenlandschap’’, aldus de Deense architecte Dorte Mandrup. ,,En waar je ook staat, je kunt overal steeds de horizon zien.’’ Vanaf het dak kunnen bezoekers over de Waddenzee kijken, over de haven en het achterland: Nationaal Park Lauwersmeer.

Het gebouw wordt 16,5 meter hoog en heeft een oppervlakte van 8000 vierkante meter. Daarmee wordt het veel kleiner en lager dan eerst de bedoeling was. Natuurorganisaties, zoals de Waddenvereniging en Natuurmonumenten, drongen aan op een kleiner gebouw. Zij vinden dat het in de omgeving moet passen en niet hoger moet worden dan de andere panden in Lauwersoog.

Staatsbosbeheer, IVN, Rijkswaterstaat

Van de bestemming van 8000 vierkante meter moet nog 450 worden ingevuld, zegt Kuizenga. Daarover zijn ze met partijen in gesprek. Gebruikers en participanten naast het Zeehondencentrum Pieterburen zijn onder meer Staatsbosbeheer, de Rijksuniversiteit Groningen, natuurorganisatie IVN, Rijkswaterstaat en Promotie Waddenland.

(Tekst leest door onder foto)

loading

Verblijfsruimten voor studenten

Verder komt het Havenkantoor erin en sanitaire voorzieningen voor passanten zoals kanovaarders. Ook wordt met reddingsmaatschappij KNRM gesproken. Verder komen er een café-restaurant, klaslokalen, een conferentiezaal en verblijfsruimten in voor studenten die onderzoek doen in het veldstation. Schoolklassen en bezoekers kunnen een kijkje nemen in dat veldstation en direct met onderzoekers praten.

Aan de buitenkant van het gebouw zijn brede toegangstrappen die tevens dienstdoen als zitplek. Zo kunnen mensen overdag en ’s avonds Europa’s grootste aaneengesloten getijdengebied beleven, aldus Mandrup.

Woonkamer voor iedereen

Directeur Niek Kuizenga wil het erfgoedcentrum een gebouw voor de hele waddengemeenschap laten worden. ,,Een woonkamer voor iedereen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen