Wereldleider Maccs naar Villa Gelria

Wereldleider Maccs naar Villa Gelria

Het internationale softwarebedrijf Maccs, wereldleider op het gebied van filmdistributie-sofware, vestigt zich aan de Verlengde Hereweg in Groningen.

Het internationale softwarebedrijf Maccs, wereldleider op het gebied van filmdistributie-sofware, vestigt zich aan de Verlengde Hereweg in Groningen.

Het bedrijf dat nu nog in het Drentse Ubbena is gevestigd brengt 45 werknemers naar Helpman en denkt in de komende jaren verder te groeien. Villa Gelria is decennia lang de hoofdzetel van Koop Holding geweest en stond in de verkoop. De vraagprijs was 3.500.000 euro. Hoeveel Maccs heeft betaald is niet bekend gemaakt. Villa Gelria staat op een landgoed en bevat naast het hoofdgebouw een gerestaureerd koetshuis en een dienstwoning aan de achterzijde van het park.

Maccs International verleent diensten en ontwikkelt software voor de filmdistributie-industrie, zoals datasystemen voor boekingen en distributie en verrekening van filmlicenties wereldwijd. Het bedrijf is een grote speler in deze zeer specifieke markt en actief in 45 landen. Diverse grote internationale filmmaatschappijen, zoals Warner Bros. en Paramount, behoren tot de klantenkring van Maccs.

Om de groei die voor de komende jaren wordt verwacht, op te vangen, heeft Maccs niet alleen behoefte aan ruimte, maar ook aan jong talent. Daarbij zoekt het bedrijf aansluiting bij de sterke IT- en creatieve sector in Groningen. Wethouder Joost van Keulen van Economische Zaken is blij met de komst van het bedrijf naar Groningen: “Dit is een boost voor de creatieve industrie en een prachtige invulling van een historisch pand”, laat hij in een korte verklaring weten.

De directieleden Bert Huls en Peter Doorlag vinden de komst naar Groningen belangrijk om invulling geven aan de groeiambities van het bedrijf. Peter Doorlag ziet in Villa Gelria een uitstekende ontvangstlocatie voor klanten die vanuit de hele wereld naar Groningen komen: “Zowel het pand als het park er omheen zijn rijksmonument. We willen het intern en extern zoveel mogelijk in oude staat herstellen, waarmee het de uitstraling krijgt die past bij onze business.''

De villa, die aan de westzijde van de Verlengde Hereweg in de wijk Helpman staat, is in 1872 gebouwd als buitenverblijf van de industrieel W.A. Scholten(1819-1892). Het pand werd ontworpen door Scholtens huisarchitect J. Maris (1826-1899). Na de oorlog is de villa in gebruik geweest als opleidingslocatie van het Diakonessenhuis, kantoor van de rijkspolitie en dependance van de sociale academie. In 1981 kwam het in handen van Koop Holding.

menu