Niels Tammeling en Tjerk Zweers geven schoolkinderen op Tahiti uitleg over de recycling van plastic.

Wereldverbeteraars Niels en Tjerk zijn op de helft van hun vier jaar durende wereldreis

Niels Tammeling en Tjerk Zweers geven schoolkinderen op Tahiti uitleg over de recycling van plastic.

Twee jaar geleden verruilden Tjerk Zweers (30) en Niels Tammeling (29) het vasteland voor het ruime sop. Ze reizen de wereld rond en proberen de aarde stukje bij beetje te verbeteren. Tijd voor een update.

,,Ik verbaas me elke keer weer hoe makkelijk het is om met iemand aan de andere kant van de wereld te bellen’’, zegt Niels Tammeling vrolijk. ,,We zitten op dit moment helemaal in Tahiti.’’

Vrienden Niels Tammeling en Tjerk Zweers zijn hun droom achterna gevaren. Op een zelfvoorzienend jacht reizen ze de wereld rond. Samen met de lokale bevolking zoeken ze plastic op de stranden en afgelegen gebieden. Dat recyclen ze samen. Met de kinderen die ze ontmoeten, maken ze daar bijvoorbeeld bloemenvazen van. Dat doen ze met de twee zonneovens die ze aan boord hebben. Het duo verbindt daarnaast leerlingen die ze aan de andere kant van de wereld ontmoeten met leerlingen in Groningen. Zodat ze van elkaar kunnen leren.

Belangrijke boodschap

Alsof dat alles nog niet nobel genoeg is, verspreiden ze ook nog een belangrijke boodschap: laten zien dat er veel mogelijk is zonder fossiele brandstof.

In Tahiti is het nu zomervakantie. Dus het bezoeken van scholen zit er even niet in. Toch is er genoeg te doen. ,,De vader van Tjerk is op bezoek en ik doe administratief werk voor onze 4Green Foundation. Contacten leggen met scholen, de reis plannen, dat soort dingen. Ik zit nu in een huisje met snel internet.’’ Dat heeft het duo niet altijd op zee, dus Niels maakt er goed gebruik van.

Volle agenda

De agenda voor de komende tijd stroomt al aardig vol. In de aanstaande drie maanden brengen ze een bezoekje aan Palmerston, gaan dan naar Samoa, Tonga en Nieuw Zeeland. (Tekst gaat verder onder de foto)

,,We zitten op de helft en het is nog steeds leuk. We komen op de meest bijzondere plekken.’’ Niels geniet vooral van het ontmoeten van nieuwe mensen. Al is communiceren met de kinderen af en toe lastig. Dat gaat met name door wild naar elkaar te gebaren. ,,In Zuid-Amerika lukte het wel. Tjerk en ik hebben in rap tempo Spaans geleerd. Maar hier spreken de mensen Frans en daar heb ik echt geen kaas van gegeten.’’

Rozengeur en maneschijn

Is het heel de tijd rozengeur en maneschijn? Nee. Het regent er af en toe heel hard en heel lang. ,,Dan voelt het net als kamperen. De tropische stormen kunnen heftig zijn. Een tijdje terug zijn we daardoor op een rif beland.’’ Het schip kreeg een flinke klap met als resultaat een gat in de boot. ,,Het scheelde niet veel of het schip was lek geweest.’’

Het rifavontuur was niet de eerste keer dat de heren in de problemen raakten. In februari dobberden ze met behoorlijke pech vijftig dagen lang aan een stuk op zee. Ze voeren van Panama naar de Markiezen toen de boot kwam stil te liggen. Twaalf dagen lang waaide er geen zuchtje wind. Al die tijd zagen ze geen enkel stukje land. Alleen oneindige zee. ,,Dat was een taaie beproeving. Heel veel langer dan dat had het niet moeten duren.’’ (Tekst gaat verder onder de foto)

Op elkaars lip

Ondanks het feit dat de twee vrienden behoorlijk op elkaars lip zitten, hebben ze elkaar nog niet overboord gemieterd. ,,We hebben een Xbox aan boord, dus er is altijd iets te doen. We zijn ook altijd bezig met het filmen en editen van onze documentaire.’’ Het duo zamelde voor vertrek 7500 euro in om een film te maken over hun reis.
Het kan altijd erger. Zeeziek worden de twee wereldverbeteraars gelukkig niet.

Met walvissen zwemmen

Niels kijkt vooral uit naar de trip naar Tonga. ,,Daar kun je met walvissen zwemmen en dat lijkt me heel vet. Volgens mij pas je gewoon in de mond van zo’n dier.’’ Vanuit daar gaan ze naar de meer afgelegen plekken. ,,Dat is heel uniek. De mensen daar hebben geen idee waar Nederland ligt. Het is heel bijzonder om hen in contact te brengen met de mensen in Groningen.’’

menu