Wereldwijde interesse in Friese taal

,,Bûter, brea en griene tsiis...’’ Wereldwijd zijn er veel mensen die zich deze spreuk eigen willen maken. Liefst vijfduizend mensen hebben zich bij de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) ingeschreven voor de online introductiecursus Fries.

De gratis cursus begint 26 september. Binnen drie weken leren de cursisten zichzelf voor te stellen in het Fries en te praten over familie, vrienden, werk en studie. Daarnaast leren ze aspecten van het leven in Friesland kennen. Het cursusmateriaal bestaat uit artikelen, quizzen, discussies en video’s.

De cursus Introduction to Frisian is gebaseerd op Introduction to Dutch, een andere online cursus, waarvoor zich eerder 70.000 mensen inschreven.

De meeste mensen die Fries willen leren komen uit Groot-Brittannië. Ook zijn er aanmeldingen uit landen als Colombia, China, Zweden en Nigeria. Ook zijn er aanmeldingen uit de Verenigde Staten en Canada. Medewerkers van de universiteit veronderstellen dat die belangstelling een gevolg is van het feit dat veel Friezen naar die landen zijn geëmigreerd.

Volgens de universiteit kunnen de cursisten de lessen op hun eigen tempo volgen. Wellicht is wereldwijd straks het vervolg op de beroemde Friese spreuk te horen: ,,Bûter, brea en griene tsiis... wa't dat net sizze kin is gjin oprjochte Fries.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.