Werk- en celstraffen geëist voor beroven en betasten meisjes in fietstunnel

Tegen twee broers van 15 en 16 jaar uit Delfzijl en een 14-jarige plaatsgenoot heeft het Openbaar Ministerie cel-, werk en leerstraffen geëist. Het drietal stond gisteren in Assen terecht voor onder meer het betasten en beroven van vier tienermeisjes in Delfzijl.

Op 1 november vorig jaar werd het groepje meiden door vijf jongens tegengehouden in een fietstunnel in Delfzijl. De vijf pakten hun fietssleutels af, eisten geld en doorzochten hun tassen en zakken. Twee meisjes verklaarden bovendien dat ze klappen hadden gehad, onder meer op hun billen en dat een paar jongens hun borsten hadden betast.

De uiteindelijke buit? Geen geld, maar een paar donuts uit een van de tassen van de slachtoffers.

Eis

Tegen de drie jonge Delfzijlsters, die gisteren vanwege hun leeftijd achter gesloten deuren terechtstonden, eiste de officier van justitie honderd uur werkstraf en veertig uur leerstraf. Daarnaast eiste ze voorwaardelijke jeugddetentie, variërend van twee tot zes maanden met toezicht en training van de jeugdreclassering.

Alleen de 14-jarige jongen heeft volgens haar een meisje in een borst geknepen. Van het slaan van twee slachtoffers vroeg de aanklaagster vrijspraak.

Inbraak en heling

De jongste twee verdachten hebben volgens de officier ook ingebroken in het clubgebouw van bmx-club FFC De Fivelcrossers in Appingedam. In de nacht van 2 op 3 oktober vorig jaar stalen ze daar onder meer een bmx-fiets, crosskleding en eten en drinken uit de kantine.

Van de 16-jarige kan de aanklaagster niet bewijzen dat hij ook heeft ingebroken, wel vindt ze heling bewezen: de jongen had gestolen snoep en frisdrank in zijn bezit.

Geweld

De drie Delfzijlsters worden ook verdacht van openlijk geweld in Appingedam eind maart dit jaar. Samen sloegen en trapten ze één slachtoffer. Wat de aanleiding voor het geweld was, is – net als bij de straatroof - niet bekend. Omdat de verdachten minderjarig zijn, geeft het Openbaar Ministerie weinig details over de zaak prijs.

Volgende week donderdag staan nog twee jongens terecht voor betrokkenheid bij het lastigvallen van de vier meisjes in Delfzijl. Het gaat om jongens van 14 en 15 uit Holwierde en Delfzijl. De uitspraak volgt later.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.