Duizenden bedrijven in Noord-Nederland hebben zich ingeschreven op de tijdelijke noodmaatregel om personeel te kunnen blijven betalen. Een deel van de ondernemingen mist echter de boot.

Hiervoor waarschuwt de gezamenlijke werkgeversorganisatie VNO-NCW en MKB Noord. Het gaat om ondernemingen die pas later dit jaar geraakt zullen worden door de gevolgen van de coronacrisis.

Ze hebben op dit moment nog niet voldoende omzetverlies om in aanmerking te komen voor de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor behoud van Werkgelegenheid (NOW), waarop noodlijdende bedrijven zich sinds gisteren kunnen inschrijven.

Om geld te kunnen krijgen om werknemers door te kunnen betalen, moeten bedrijven bewijzen dat hun omzet over een periode van drie maanden met minstens 20 procent is gedaald ten opzichte van vorig jaar.

Bouw- en installatiebedrijven hebben nog werk

Met name bouw- en installatiebedrijven hebben nu vaak nog genoeg werk uit opdrachten van voor de coronacrisis. ,,Maar in de loop van het jaar zullen ook zij harde klappen krijgen”, zegt Joyce Walstra, voorzitter MKB Noord en vice-voorzitter van de gezamenlijke organisatie VNO-NCW/MKB Noord. Vorige week waarschuwde ook Bouwend Nederland al dat de grootste tikken in de bouw pas later dit jaar komen. ,,Ook in de horecabranche en de evenementensector zal de omzetdaling door de coronacrisis later in het jaar pas echt gaan doorwerken”, verwacht Walstra.

De werkgeversorganisaties zeggen ,,zeer ongerust” te zijn over deze zogenoemde tweede fase van de coronacrisis. De vijf regio-afdelingen van de MKB-organisaties hebben afgelopen vrijdag met een gezamenlijke brief MKB-Nederland opgeroepen bij de overheid aan te dringen op een nieuw fonds voor bedrijven die bij deze eerste NOW-regeling buiten de boot vallen.

Vooralsnog tevreden

Over hoe het UWV de aanvragen voor de huidige NOW-regeling behandelt is VNO-NCW/MKB Noord vooralsnog tevreden. Er hebben zich op de eerste dag in heel Nederland enkele tienduizenden bedrijven gemeld voor een aandeel uit het fonds, waar het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid 10 miljard euro voor heeft gereserveerd. Er worden in totaal zo’n 100.000 aanvragen verwacht. Mogelijk moet het Rijk nog meer geld uittrekken om aan alle noodlijdende bedrijven uit te kunnen keren, zodat zij hun personeel in dienst kunnen houden.

Binnen twee tot vier weken kunnen bedrijven een voorschot verwachten. ,,We houden de vinger aan de pols of dat ook echt gebeurt”, zegt Walstra.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus