Werkgroep de Wierde doet er alles aan om het woonzorgcentrum open te houden

,,We gaan er vol voor. We gaan De Wierde overeind houden.’’ Het zijn strijdlustige woorden van Lida de Boer van werkgroep De Wierde tijdens een discussieavond in de PKN-kerk in Grijpskerk.

De werkgroep doet er alles aan om het woonzorgcentrum open te houden. ,,En daar hebben we jullie wel allemaal bij nodig’’, zegt De Boer.

Gepoogd wordt ook om een dorpscoöperatie op te richten, om samen als Grijpkerkers de schouders eronder te zetten. Klaas-Wybo van der Hoek (GroenLinks) uit Grijpskerk vraagt de inwoners mee te denken over de coöperatie. ,,Het feit dat we hier met tweehonderd mensen zitten, is een duidelijk signaal dat we er voor gaan.’’

Veerkracht

Van der Hoek roemt de grote veerkracht van het dorp. ,,Die coöperatie gaat er komen. Hopelijk kunnen we samen de uitdagingen die we hebben met De Wierde het hoofd bieden.’’

De werkgroep die onderzoekt hoe het woonzorgcentrum in het dorp kan blijven, heeft de afgelopen drie maanden naar eigen zeggen flinke stappen gemaakt. ,,Maar we zijn er nog niet.’’ Gekeken wordt naar de mogelijkheid om De Wierde om te vormen tot een ‘Wierde Nieuwe Stijl’. De werkgroep gaat daarom verder in gesprek met betrokken partijen.

Een overlevingsplan kon de tehuisleiding nog niet voorleggen. Die hoopt voor de zomer met meer duidelijkheid te kunnen komen.

Volgens de werkgroep is de Wierde een compact verzorgingshuis voor 55 bewoners met goede voorzieningen. Aan de Wierde zijn 27 aanleunwoningen gekoppeld. De zorg is volgens de werkgroep van prima kwaliteit.

Door de tekorten bij moederorganisatie Zonnehuisgroep Noord moest het woonzorgcentrum de deuren sluiten. ,,Dat was flink schrikken toen dat bericht naar buiten kwam’’, zegt De Boer.

Steun

De kracht van De Wierde is dat het tehuis midden in de dorpsgemeenschap van Grijpskerk staat. Er zijn bijna honderd vrijwilligers actief en vierhonderd donateurs die De Wierde ondersteunen.

Lida de Boer: ,,Vanuit het dorp willen we hiervoor staan, we gaan gezamenlijk naar een oplossing zoeken. Onze ouderen staan niet zomaar op straat.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.