Werklozen netwerken voor een baan tussen gebruikte bureaus

De Spullenbank helpt bedrijven van hun overtollige meubilair af en biedt werklozen werkervaring, een netwerk en dus meer kans op een baan.

Enkele bureaus die nog in elkaar gezet moeten worden, een paar archiefkasten, een trolley. Veel meer staat er nog niet in de ruimte van het Leer- en Ontwikkelcentrum (LOC) van Werkplein Ability in Wehe-den Hoorn. En dat is maar goed ook, want vanmiddag wordt hier eerst een feestje gevierd.

Opstapje

Ruim dertig bedrijven, gemeenten, stichtingen en verenigingen zijn uitgenodigd voor de opening van de Spullenbank. Ondernemers in de gemeenten Bedum, De Marne, Winsum en Eemsmond (BMWE) en de stad Groningen kunnen hier overtollig meubilair, apparatuur en materiaal kwijt, stichtingen, verenigingen en bijvoorbeeld startende zzp’ers zijn welkom als zij iets nodig hebben.

En dan is er nog een partij die baat heeft bij het initiatief van ondernemersnetwerk stichting de Noord-Groningse Uitdaging: mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De Spullenbank biedt inwoners met een bijstandsuitkering een werkervaringsplaats en hopelijk een opstapje naar een stage of zelfs een betaalde baan.

Miranda Scheer (31) uit Uithuizen en Monique Scholma (25) uit Winsum zijn de eerste twee die hier gebruik van maken. Samen met manager Annemarieke Aarts (48) van de Noord-Groningse Uitdaging organiseerden zij de start van de Spullenbank en het openingsfeest, compleet met lekkere hapjes en een optreden van zanger Arnold Veeman.

Resultaat

Scholma werkte eerder in de kinderopvang en solliciteerde zich suf, maar zonder resultaat. Scheer moet weer opnieuw beginnen nadat zij een opleidingstraject noodgedwongen moest afbreken. Bij het LOC werkten beiden eerst op de houtafdeling, tot ze bij de Spullenbank aan de slag konden. Daar doen ze niet alleen ervaring op met het opzetten van een bedrijfje, ze leggen ook contact met ondernemers.

,,Eind deze maand krijgen we een hele lading van de Energy Academy in Groningen’’, vertelt Aarts. ,,Zij bellen met zo’n bedrijf, dus die deur gaat al open. Dat is de brugfunctie van de Spullenbank.’’

Het traditionele solliciteren werkt niet meer, verklaart trajectbegeleider Ralph Hilbrandie (43) van Werkplein Ability. ,,Je moet een netwerk hebben. Ons doel is ook werkgevers hiernaartoe te halen, zodat zij onze kandidaten leren kennen. Want we zijn samen verantwoordelijk voor deze regio.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.