Werkstraf Sappemeerster voor bedreigen PvdA-senator Nooren

Een 48-jarige man uit Sappemeer heeft 40 uur werkstraf gekregen voor het bedreigen van Eerste Kamerlid Jopie Nooren (PvdA) en haar gezin.

De straf is volledig voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar, oordeelde de politierechter in Groningen woensdag. Het Openbaar Ministerie had 80 uur werkstraf, waarvan de helft voorwaardelijk, geëist.

Bedreiging senator en dochters

De man bedreigde de senator eind december 2015 en januari 2016 meermalen met de dood. Daarbij kreeg de PvdA’ster ook briefkaarten thuis gestuurd met daarop namen van haar partner, dochters en schoonzonen vermeld.

‘Mijn motto voor dit jaar is: leven voor een leven. Een gezin voor een gezin’, schreef de 48-jarige man uit Sappemeer onder meer. Senator Nooren, zo zei de rechter, en haar gezin hebben enorm geleden onder de doodsbedreigingen.

Bad-incident

Jopie Nooren (bron: parlement.com)

De man heeft een conflict met Bartiméus, een stichting voor blinden en slechtzienden. Nooren is de voorzitter van de Raad van Bestuur van die stichting.

De 47-jarige zus van de Sappemeerster kwam om het leven na een incident in een huis van zorginstelling Bartiméus. De vrouw was gehandicapt en blind. Ze verdronk bijna tijdens het baden op 28 oktober 2012. De vrouw werd opgenomen in het ziekenhuis en overleed daar ruim een week later alsnog.

Dood verdoezelen

De Sappemeerster en zijn familie nemen dat de stichting en Nooren enorm kwalijk. Ook omdat geprobeerd zou zijn de ware toedracht van haar dood te verdoezelen. De kwestie leidde tot Kamervragen en een onderzoek. ,,Ik wilde Nooren onder druk zetten. Ik ben op zoek naar de waarheid. En een excuus’’, zei de 48-jarige man.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.