Werkstraf geëist tegen Vindicater die in 'gaspedaal-houding' op hoofd stond

Een werkstraf van 180 uur en drie maanden voorwaardelijke cel. Dat eist het Openbaar Ministerie tegen de 24-jarige Wouter B.. Hij zou als Vindicat-lid op het hoofd van een eerstejaars hebben gestaan tijdens de ontgroeninsperiode.

Het voorval gebeurde in augustus vorig jaar. Het slachtoffer liep ernstig hoofdletsel op en moest worden opgenomen in het ziekenhuis. Hij heeft - nu nog steeds - regelmatig hoofdpijn.

'Gaspedaal-houding'

B. erkende dat hij zijn voet tegen het hoofd van het slachtoffer heeft geplaatst. In een ‘gaspedaal-houding’ met de hak op de grond. Het slachtoffer zegt dat B. met het volle gewicht met de voet op zijn hoofd (slaap) ging staan en secondenlang met kracht drukte.

Dit gebeurde in een donkere ruimte in de kelder (de ‘tenniskamer’) van de studentensociëteit aan de Grote Markt waar aspirantleden die zich in de ogen van oudere leden niet goed inspannen straf krijgen. Het slachtoffer was door Wouter B. voorgedragen voor deze strafexpeditie. De aanleiding zou een incident eerder zijn in cafe De Blauwe Engel. Het slachtoffer (dronken) zou B. (toen ook dronken) tegen zijn wang hebben getikt. 

Vernederen en intimideren

Tijdens de rechtszaak werd een beeld bij de Groninger studentenvereniging geschetst waar het vernederen en intimideren van aanstaande leden de norm is. Wouter B. zei: ,,Het vernederen van mensen hoort bij de ontgroening.’’ Hij kan zich niet voorstellen dat zijn gedrag heeft geleid tot het letsel. ,,Ik voel me daar niet verantwoordelijk voor.’’

Over twee weken is de uitspraak.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.