Werkstraf voor Vindicat-lid wegens mishandeling

Een 22-jarige student uit Groningen is veroordeeld tot een werkstraf van 90 uur waarvan 50 uur voorwaardelijk wegens mishandeling. De student heeft een medestudent een stomp op de neus gegeven. Een beste stomp, aldus de rechter.

Er was een werkstraf geëist van 150 uur waarvan 80 uur voorwaardelijk.

RUG en Hanze straffen Vindicat en trekken bestuursbeurs in
Lees verder

Het incident had plaats op 3 december vorig jaar in het gebouw van Vindicat. Het slachtoffer wilde bier bestellen en moest zich door een groep medestudenten wurmen om bij de bar te komen. Vanuit het niets zou hij zijn geschopt wat leidde tot een woordenwisseling, duw- en trekwerk waarna er klappen vielen.

Zinloos geweld

Het Openbaar Ministerie baseert de beschuldiging op verklaringen van getuigen. Die verklaringen zijn betrouwbaar en ondersteunen grotendeels de aangifte van het slachtoffer, aldus de officier van justitie. Zij noemde het incident ‘zinloos geweld’.

De verdachte ontkent dat hij heeft geschopt. ,,Het was een tikkie om zijn aandacht te trekken. Ik wilde hem aanspreken, zo van waar ben je nou mee bezig. Het was een aandachts-tikkie.’’ Een klap geeft hij wel toe. Waarom? ,,Om mezelf te verdedigen.’’

Tijdlijn: eerdere incidenten met Vindicat
Lees verder

Politierechter: ,,Waarom een tikkie?”

Verdachte:  ,,Ik vond het niet kunnen. Je staat rustig met mensen aan de bar en dan komt er ineens iemand die er doorheen wil beuken.’’

Zaak tegen andere verdachte uitgesteld

De rechter ging daar in mee. ,,Niet gebleken is dat u heeft geschopt.’’

De kwestie is eerder behandeld via de interne rechtspraak van de studentenvereniging. Dat leverde een schorsing op. Tot oktober mag de student niet in het Vindicat-pand komen. In 2014 kreeg de man een werkstraf (30 uur) wegens uitgaansgeweld.

De strafzaak tegen een medeverdachte (22) werd op verzoek van de advocaat uitgesteld. Hij wil drie getuigen. Dit verzoek werd toegewezen. Zijn zaak wordt op 22 oktober voortgezet.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.