Werkstraf voor drugshandel via WhatsApp bij scholen

De 20-jarige I.C. uit Hoogezand is door de rechtbank veroordeeld tot een werkstraf van 180 uur en een half jaar voorwaardelijke celstraf.

C. verkocht wiet op en rond scholen (Maartenscollege en Zernike) in Haren. De verdachte was een soort wandelende koffieshop. Hij zou zo’n tien maanden actief zijn geweest.

Hij werd aangehouden nadat een vader van een scholier van de bel trok. Hij had zijn zoon betrapt op het roken van wiet. Zoonlief vertelde vervolgens dat hij voor iemand anders drugs verkocht en daar geld voor kreeg.

Hij maakte gebruik van de sociale media om zij handel aan de man te brengen. Bij zijn aanhouding trof de politie in zijn mobiele telefoon een WhatsAppp-groep aan met 138 leden. Nader onderzoek leerde dat dat klanten waren. Van hen waren 90 minderjarig. Zodra C. nieuwe handelsvoorraden had, maakte hij dit via WhatsApp wereldkundig.

Toen de politie lucht van de zaak kreeg is ook de gemeente Haren ingeseind. Besloten werd om de minderjarigen naar Halt te sturen waar ze verplicht een leerprogramma moesten volgen. Voor ouders werd een informatieavond belegd. Tijdens de rechtszaak beloofde C. dat hij het criminele pad links zal laten liggen.

Meer over deze zaak: forse signalen (weblog verslaggever Rob Zijlstra)

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.