Werkstraf voor officier van justitie Noord-Nederland na aanrijden fietsster

De 43-jarige plaatsvervangend hoofdofficier van justitie Noord-Nederland heeft van de rechtbank Amsterdam een werkstraf van 120 uur opgelegd gekregen.

De helft van deze werkstraf is voorwaardelijk. Ook is de uit Zwolle afkomstige officier een half jaar lang zijn rijbewijs kwijt.

Flink lager

De straf is flink lager dan de eis. De Amsterdamse officier van justitie vroeg twee weken geleden om een volledig onvoorwaardelijke werkstraf van 150 uur en een rijontzegging van een jaar.

Magistraat staat zelf voor de rechter (en dat is niet vanwege opzet)
Lees verder

De officier veroorzaakte op 15 februari 2017 in zijn woonplaats een ongeluk. Het had die nacht gevroren, maar hij had niet de moeite genomen zijn ruiten ijsvrij te maken.

Zwaar gewond

Kort na zijn vertrek zag hij een fietsster over het hoofd. Door de botsing raakte de vrouw zwaar gewond aan haar been. Ze zal waarschijnlijk nooit meer goed kunnen lopen.

De rechtbank laat in de strafmaat meewegen dat de officier zeer betrokken is geweest bij het lot van het slachtoffer. ‘Verdachte is zeer schuldbewust en heeft meermalen, ook ter terechtzitting, zijn spijt tegenover het slachtoffer betuigd’, zo schrijft de rechtbank.

Zeer uitzonderlijk

Het is zeer uitzonderlijk dat een officier van justitie zelf verdachte wordt in een strafzaak. De zaak werd in Amsterdam behandeld omdat de rechtbank in de hoofdstad in dit geval als meest onafhankelijk werd beoordeeld.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.