De voormalige Sint Jozefschool in Wehe-den Hoorn wordt omgetoverd tot Kunstencentrum De Ploeg. De werkzaamheden beginnen eind dit jaar.

De voormalige school lag vol met oude troep wat de afgelopen maanden is weggehaald. Wat blijft zijn ruwweg vier klaslokalen en een grote zolder. Maar het gebouw verkeert in deplorabele staat. Binnen brokkelen muren af, liggen vloeren open en worden plafonds gestut. Buiten zijn muren hol of bol, zijn voegen uitgesleten en ramen dichtgetimmerd.

Er moet veel gebeuren, zegt projectleider Edzo Bergman van stichting Kunstencentrum De Ploeg. Toch verwacht hij dat de verbouw eind dit jaar begint.

Jan Altink en Johan Dijkstra

In de school komt een centrum waar werken te zien zullen zijn van kunstenaars als Jan Wiegers, Jan Altink, Johan Dijkstra, Hendrik Werkman, George Martens en Jan van der Zee. Ze legden in felle kleuren onder meer het Groninger landschap vast en richtten in 1918 vereniging De Ploeg op waar zich ook schrijvers en musici bij aansloten.

Groninger Museum

,,We hopen schilderijen van het Groninger Museum in bruikleen te krijgen’’, zegt Marit van Mil die over de inhoudelijk invulling gaat. Het museum heeft een grote Ploegcollectie maar te weinig ruimte om het te laten zien. Maar het centrum wordt geen nevenvestiging van ‘Groningen’ en vaart haar eigen koers. ,,We hopen hier ook particuliere collecties te exposeren.’’ Boven op zolder komt een ruimte voor lezingen, concerten en workshops. Beneden een winkeltje en koffiehoek.

(Tekst leest door onder foto)

loading

Kunstkerk Warffum

Het kunstencentrum wil graag samenwerken met organisaties zoals Landgoed Verhildersum, Kunstkerk Warffum en met lokale ondernemers, zegt ze. ,,En we hopen met dit centrum, met fietstochten en arrangementen ook Duitsers en Scandinaviërs te trekken.’’

Sint Jozefschool is Rijksmonument

De voormalige school bestaat uit drie delen die zijn ontworpen door gerenommeerde architecten als Alfred Tepe, Hendrik Havinga en Willem Reitsema. Elke architect heeft er zijn eigen stempel op gedrukt. Het is een Rijksmonument. Het oudste deel stamt uit 1879.

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en restauratie-architecten wordt overlegd wat mag en kan, zegt Edzo Bergman. ,,Hoe kun je zo’n pand het beste isoleren, hoe verwarm je het, de klimaatbeheersing moet aan eisen voldoen en hoe kun je het gebouw beveiligen? Er moet een lift komen. Het is een puzzeltocht.’’

Bewoners in Wehe-den Hoorn zijn blij dat er eindelijk wat gebeurt, er zijn meer leegstaande panden in het dorp. Het komt goed, beloven Bergman en Van Mil: over een kleine twee jaar gaan de deuren open.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen