VZ Westerkwartier maakt zich grote zorgen over het toenemende aantal meldingen van bevingsschade en de afhandeling daarvan in Zevenhuizen, Leek en Tolbert.

Raadslid Johan de Vries wil weten hoe B en W hun inwoners steunen. De ondergrondse gasopslag Norg, die zich over zo’n 20 kilometer uitstrekt tussen Huis ter Heide bij Assen en Tolbert (de apparatuur staat bij Langelo), wordt door veel mensen verantwoordelijk gehouden voor schade aan woningen en andere gebouwen.

De Vries wil dat de gemeente zich inzet voor de aanleg van een meetnet dat bewegingen van de bodemoppervlakte en gebouwen registreert. ,,Wij hebben daar meermalen om gevraagd maar het is er nog steeds niet. Ik maak me grote zorgen door de actuele situatie én de wetenschap dat er vanaf 2022 nog veel meer gebruik van de gasopslag wordt gemaakt.’’

Dode mus

,,Daarbij komt dat de ‘omgekeerde bewijslast’ een dode mus dan wel een tandeloze tijger lijkt te zijn’’, zegt De Vries. Door die regeling hoefden bewoners niet aan te tonen dat de schade door bodembeweging kwam. De NAM moest aantonen waar de schade dan wel vandaan kwam.

Het Instituut Mijnbouwschade Groningen legde de afhandeling van zo’n 1250 schademeldingen vorig jaar stil nadat experts twijfelden over de oorzaak. Onderzoekers van de TU Delft en het TNO bevestigden deze week dat de schade aan gebouwen niet door de gasopslag kan zijn veroorzaakt. Het instituut, dat eerder 700 vergoedingen toekende, liet daarop weten dat het ‘niet aan de nieuwe kennis voorbij kan gaan’.

‘Explosieve toename’

Jan Klinkenberg uit Een, die al langer wijst op de risico’s van de mega-opslag, wees onlangs op de explosieve toename van het aantal schademeldingen in 2020 in de gemeenten Westerkwartier (tot 5600) en Noordenveld (2734).

De NAM gebruikt de opslag als reservebuffer voor maximaal 7 miljard m3. Het bedrijf pompt er dagelijks gemiddeld 36 miljoen m3 Groningens aardgas in en haalt er op een koude winterdag maximaal 96 miljoen m3 uit. Door het injecteren en oppompen beweegt de bodem in het gebied het hele jaar door in twee richtingen.

De NAM gebruikt de Engelse afkorting UGS (underground gas storage) voor de Ondergrondse Gas Opslag. Het bedrijf heeft een soortgelijke gasopslag bij Munnekezijl (UGS Grijpskerk). Daar is ruimte voor maximaal 2 miljard m3 hoogcalorisch aardgas voor bedrijven. Ze zijn beide sinds 1997 in gebruik. De NAM meldde eind 2015 dat het gasveld in de gaten zou worden gehouden met op drie metingen op 200 meter diepte, in combinatie met drie gebouwensensoren in Steenbergen en een dieptemeter bij Haulerwijk.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen