De gemeente Westerkwartier neemt de raadszaal in het voormalige gemeentehuis van Zuidhorn onder handen.

De verbouwing moet volgens raadgriffier Jan de Jong fysiek vergaderen weer mogelijk maken. Vanwege corona vergadert de gemeenteraad al vrijwel het hele jaar digitaal. Via een streamverbinding kan het publiek de beraadslagingen volgen.

Op scherp van snede

Aan online vergaderen zitten veel nadelen, zegt De Jong. ,,Non-verbale communicatie is niet mogelijk. En het debat wordt soms op het scherp van de snede gevoerd. Raadsleden die het met met elkaar aan de stok krijgen tijdens een debat, kunnen bij fysieke vergaderingen na afloop bij de borrel nog even met elkaar in gesprek. Dat komt de onderlinge verhoudingen ten goede. Zo’n nazit mis je bij digitaal vergaderen.’’

De verbouw moet het mogelijk maken dat de gemeenteraad vanaf januari weer fysiek bijeenkomt. Volgens De Jong wordt een houten wand weggehaald, waardoor er meer ruimte komt voor de 33 raadsleden op anderhalve meter afstand van elkaar.

Handjevol publiek

Zij zitten straks aan kleine houten tafeltjes die de gemeente huurt. Als corona voorbij is, gaan de tafeltjes terug naar de verhuurder. Behalve voor de 33 raadsleden komt er in de raadszaal ook ruimte voor de vier wethouders en vertegenwoordigers van de pers. Dan blijft er volgens De Jong uiteindelijk nog ruimte over voor vijf à zes toeschouwers.

Dat betekent dat de beraadslagingen voor het publiek vooral thuis via internet worden gevolgd. De ingrepen kosten rond de 50.000 euro. Dat is inclusief kosten voor het aanbrengen van akoestische voorzieningen én verbetering van de verlichting van de trouwzaal op de begane grond. Ook daar vergaderen raadsleden soms. Als na corona de tafeltjes weg kunnen, komt er ruimte voor meer publiek.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen