Westerwolde: 40 mensen tekort

De raad van de nieuwe gemeente Westerwolde krijgt 19 zetels en niet de verwachte 21. De reden: een tekort van veertig inwoners.

Westerwolde ontstaat op 1 januari 2018 door de fusie van Bellingwedde en Vlagtwedde. Om een raad met 21 zetels te krijgen, moet die nieuwe gemeente minstens 25.000 inwoners hebben.

Bellingwedde en Vlagtwedde hadden de afgelopen periode dat inwonertal en dus werd gerekend op die 21 zetels. ,,Maar onlangs was de teldatum op basis waarvan de omvang van de nieuwe raad werd bepaald en toen kwamen we net veertig mensen tekort’’, zegt burgemeester Janneke Snijder van Bellingwedde. ,,Daarom krijgt Westerwolde 19 raadszetels. Erg jammer. En die situatie blijft sowieso vier jaar bestaan. Pas dan komt er een nieuwe teldatum.’’

Net te weinig inwoners voor gemeenteraad met 21 zetels

Ondanks die tegenvaller overheerste gisteren bij Snijder en haar collega Leontien Kompier van Vlagtwedde vooral de vreugde. De Eerste Kamer ging namelijk akkoord met de nieuwe gemeente. ,,En daarmee hebben we eindelijk het hele traject doorlopen’’, aldus Kompier. ,,Niets staat de nieuwe gemeente nu meer in de weg.’’

En dus wordt in beide gemeentehuizen in volle vaart verder gewerkt aan het opzetten van een nieuwe ambtelijke organisatie. ,,Dat doen we ‘van onder op’, door heel veel van de huidige ambtenaren erbij te betrekken’’, zegt Kompier.

Die nieuwe organisatie krijgt vanaf 1 januari niet één hoofdkwartier. Eerder al werd namelijk bekendgemaakt dat de beide huidige gemeentehuizen gebruikt blijven worden. Dat van Vlagtwedde staat in Sellingen, dat van Bellingwedde in Wedde.

De nieuwe gemeenteraad, zo maakte Kompier gisteren bekend, krijgt wel één vaste vergaderplek. ,,Dat wordt dus een van beide gemeentehuizen. We gaan niet steeds rouleren. Voor welk gemeentehuis wordt gekozen, wordt volgende maand bekend. De keuze wordt gemaakt door huidige raadsleden van de twee fusiegemeenten.’’

De verkiezingen voor de nieuwe gemeenteraad zijn op 22 november. De politieke partijen hebben inmiddels al nieuwe afdelingen voor Westerwolde opgericht en zijn druk bezig met het maken van verkiezingsprogramma’s.

De nieuwe raad krijgt onder meer de taak een nieuwe burgemeester te kiezen. Hij moet daartoe een profielschets maken. Voor de eerste maanden wordt door commissaris van de Koning René Paas een waarnemer benoemd.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.