Westerwolde krijgt 2,7 miljoen euro voor inschrijven statushouders in Basis Registratie Personen

Foto: Boudewijn Benting Foto: Boudewijn Benting

Voor het inschrijven van statushouders in de Basis Registratie Personen (BRP) krijgt Westerwolde dit jaar 2,7 miljoen euro van het rijk.

Met dat bedrag dekt Westerwolde de kosten die dat inschrijven en wat daarbij komt kijken, vragen.

Het registeren van statushouders (asielzoekers die mogen blijven) in de BRP, waarin de gegevens van alle Nederlanders staan, gebeurde lang door verschillende instanties. Daardoor gebeurde het dat namen van statushouders op verschillende manieren werden gespeld en geregistreerd. Dat leidde tot administratieve rompslomp in gemeenten waar de statushouders zich vestigden.

Asielcentrum in Ter Apel

Om een uniforme werkwijze te krijgen, werd in 2014 besloten dat alleen ambtenaren van Vlagtwedde, voorganger van Westerwolde, zich met de registratie bezig zouden houden. En wel in het asielcentrum in Ter Apel, de entree voor asielzoekers in Nederland.

Sindsdien zijn door ambtenaren van Vlagtwedde/Westerwolde al ruim 28.000 ‘nieuwe Nederlanders’ ingeschreven. ,,We hebben ook een landelijke expertiserol’’, zegt woordvoerder Kasper Schomaker van Westerwolde. ,,Want inmiddels worden in 4 andere gemeenten ook statushouders ingeschreven Onze expertise wordt gebruikt voor een landelijk eenduidige registratie.’’

Voor het inschrijven op zich maakt Westerwolde kosten. Daar komen loonkosten en die van haar expertiserol bij. Elk jaar worden die kosten vergoed, dit jaar gaat het dus om 2,7 miljoen euro.Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu