De landschapsbiografie van Westerwolde, ruim 500 pagina's dik, is in de zomer klaar

De landschapsbiografie besteedt ruim aandacht aan schilders die Westerwolde vastlegden. Johannes Warnardus Bilders was zo'n schilder. Foto: Collectie Pim Kwak, Doorwerth.

De Landschapsbiografie van Westerwolde is in de komende zomer gereed. De coronacrisis heeft voor enige maar geen grote vertraging gezorgd, tot vreugde van mede-auteur Jochem Abbes.

De gemeente Westerwolde krijgt deze zomer een landschapsbiografie. Niet zo heel veel later dan oorspronkelijk was gepland, zo zegt Jochem Abbes.

Hij is cultuurambtenaar van Westerwolde, voorzitter van de Historische Vereniging Westerwolde (HVW) en mede-auteur van het boek.

Twee jaar geleden trok de gemeente geld uit voor het maken van een landschapsbiografie. Een boek waarin de ontwikkeling van de Westerwoldse bodem aan bod komt maar ook het wel en wee van de mensen die op die bodem wonen, aan de hand van thema’s als wonen, religie, de Duitse grens.

Het Kenniscentrum Landschap van de Rijksuniversiteit Groningen werd ingehuurd om het project te coördineren. ,,Verschillende auteurs gingen aan de slag met verschillende thema’s’’. aldus Abbes. ,,Van de crisis hebben ze bij het schrijven niet veel last, dat kun je alleen doen. Vergaderen is soms wel wat moeilijk maar inmiddels is 80 procent van het boek geschreven. Het is de bedoeling dat de biografie in de zomer gereed is.’’

Ontdekt in de tijd van de Romantiek

Het boek zal zo’n 500 pagina’s tellen en, zo hoopt Abbes, een standaardwerk voor de komende jaren of decennia zijn. ,,Ruim 30 jaar geleden verscheen een serie boeken over de Westerwoldse geschiedenis, het werd tijd voor een nieuw boek met nieuwe inzichten.. Zo heeft de biografie een hoofdstuk over het feit dat in de 19de eeuw, in de tijd van de Romantiek, het ongerepte landschap van Westerwolde door veel schilders uit andere delen van het land en uit uit de streek zelf werd ontdekt en vastgelegd. Historicus Rob de Windt heeft het onderzoek daarnaar verricht.’’

Arnold Hendrik Koning was zo’n schilder uit de eigen streek die onder meer het dorp Onstwedde schilderde. ,,Dat doek hing lang geleden in het gemeentehuis van Bellingwolde maar dat pand heeft inmiddels al lang een andere bestemming’’, zegt Abbes. ,,Het doek is verdwenen. We zijn er naar op zoek zodat we een foto ervan kunnen afbeelden in de biografie. Het zijn laatste puntjes op de i. We willen het boek graag presenteren met een grote bijeenkomst maar daar kan de crisis wel roet in het eten gooien. Maar wat vooral telt dat de landschapsbiografie dit jaar op de planken ligt. Daar zijn we erg blij mee.’’

menu