'Westerwolde moet in nieuw bestuur werkvoorzieningschappen'

De nieuwe gemeente Westerwolde moet een afvaardiging krijgen in een nieuwe bestuurscommissie van de werkvoorzieningschappen Wedeka en Synergon.

Dat vinden burgemeester en wethouders van de gemeente Vlagtwedde.

Ze reageren daarmee op het toekomstplan voor de beide schappen dat onlangs door de twee zogenoemde gebiedsregisseurs Gerard Kremer en Bert Middel werd gepresenteerd. Daarin staat onder meer dat de schappen voorlopig niet fuseren, waar eerst wel van sprake van was, maar afzonderlijk blijven bestaan. Wel komt er één bestuurscommissie boven beide schappen te staan. Daarin zitten een nog te benoemen directeur en de voorzitters van Wedeka en Synergon.

De bestuurders van de Oost-Groninger gemeenten moeten deze week reageren op dit voornemen. Vervolgens gaat het plan naar Den Haag, naar staatssecretaris Jetta Klijnsma. De hoop is dat zij miljoenen op tafel legt om het toekomstplan voor de schappen ten uitvoer te brengen.

B en W van Vlagtwedde maakten dinsdagavond tijdens een raadsvergadering duidelijk het plan te steunen. ,,Wel willen we dat wordt onderzocht of zo’n bestuurscommissie juridisch wel kan’’, zei wethouder Seine Lok (foto). ,,En als dat zo is, willen we als nieuwe gemeente Westerwolde er een plekje in.’’

Vlagtwedde en Bellingwedde fuseren volgend jaar tot die nieuwe gemeente. Het bijzondere is dat Vlagtwedde bij Wedeka is aangesloten en Bellingwedde bij Synergon. ,,Die situatie vraagt er om dat die nieuwe gemeente een plekje krijgt in die nieuwe commissie’’, aldus Lok.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.