Westerwolde zegt nee tegen heropening van De Grenshof als azc

Westerwolde zegt op dit moment nee tegen de heropening van De Grenshof als azc Archief Huisman Media

De gemeente Westerwolde zegt nee tegen het opnieuw in gebruik nemen van het asielzoekerscentrum De Grenshof in Bellingwolde.

Dat zegt burgemeester Jaap Velema

Hij stelt dat Westerwolde al het asielcentrum in Ter Apel binnen haar grenzen heeft en zo een voldoende grote bijdrage levert aan de asielopvang.

De Grenshof is van het COA, deed lang dienst als azc maar werd enkele jaren geleden gesloten toen het aantal vluchtelingen daalde.

Instroom van vluchtelingen

Het gebouw staat sindsdien leeg. Omdat de instroom aan vluchtelingen weer toeneemt, is Westerwolde volgens Velema door het COA benaderd over het weer in gebruik nemen. Het antwoord was dus nee. Het COA wilde vrijdag nog niet reageren op die weigering.

Een extra reden om nee te zeggen, is het feit dat de gemeente de handen vol heeft aan de overlast die een aantal bewoners van het asielcentrum in Ter Apel, Veiligelanders met name, veroorzaakt. Onder meer in de vorm van winkeldiefstallen.

Politiebureau

Om die overlast te verminderen, heeft Westerwolde onder meer extra politieagenten gekregen, tot vreugde van de gemeenteraadsleden. Deze week vernamen zij echter tot hun woede dat het politiebureau in Ter Apel niet aan de arbo-eisen voldoet waardoor bijvoorbeeld arrestanten naar elders moeten gebracht om te worden verhoord.

Vrijdag benadrukte de politie in een reactie op de commotie dat gedurende het transport van arrestanten de politiezorg in Ter Apel op peil blijft. Ook stelt de politie dat ze met gemeenteraad en burgemeester praat over de politiezorg in het dorp, voor de korte en lange termijn.

Pendelbus

Van overlast was ook sprake op de buslijn 73, tussen Ter Apel en Emmen. Veiligelanders misdroegen zich regelmatig in die bus. ‘Den Haag’ legde daarom geld op tafel voor een pendelbus, bedoeld voor bewoners van het asielcentrum. Die rijdt sinds mei.

Vervoerder Qbuzz liet vrijdag via woordvoerder Michel van der Mark weten dat die bus tot 15 december rijdt. Daarna kunnen bewoners van het asielcentrum weer met de reguliere buslijn 73 mee.

Camerabewaking

,,Die stopt dan ook weer bij het asielcentrum’’, zegt Van der Mark. ,,Maar bij de bushalte is dan camerabewaking, in de bus zelf zijn meer camera’s en stewards. De komende tijd werken we naar die situatie toe. De kaartverkoop in de bus komt vanaf 15 december te vervallen. Met die maatregelen willen we de positieve lijn van weinig incidenten op lijn 73 vasthouden.’’


Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen