Westerwoldse es terug in de 19de eeuw

Wie de Westeresch bij de buurtschap Oud-Veele bezoekt, keert een beetje terug in de negentiende eeuw.

Staatsbosbeheer (SBB), de eigenaar van de es, had hem tot voor kort opgedeeld in zes grote akkers maar heeft er nu veertig kleine akkertjes aangelegd.

Oude kaart uit 1832

,,Dat hebben we gedaan op basis van een oude kaart uit 1832’’, vertelt Anneke Epping van SBB. ,,Toen waren er nog veel meer akkertjes maar we gaan wel terug naar de kleinschaligheid van die tijd.’’

Die akkertjes worden gepacht door drie boeren die er ‘ouderwetse’ gewassen telen als boekweit en veldbonen. Gewassen die heel gangbaar waren in de negentiende eeuw.

Vlinders en insecten

Het doel van dit alles? ,,We willen zo laten zien hoe het land er hier vroeger uitzag maar in al deze verschillende gewassen gedijen ook vogels. insecten en vlinders beter’’, aldus Eppinga.

De ontwikkeling van de flora en fauna wordt nawlettend in de gaten gehouden door de Rijksuniversiteit Groningen. Ook de provincie Groningen is bij het project betrokken en tracht onder meer de deelnemende boeren te helpen bij het vinden van afzet voor de ‘ouderwetse’ gewassen.

In de komende jaren moet duidelijk worden hoe de werkwijze op de Westeresch uitpakt. ,,Als dat goed blijkt te gaan, kunnen we die misschien ook op andere plekken toepassen’’, aldus Epping.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.