Wetenschappers waarschuwen: digitaal lezen beklijft minder goed

Wie een lange tekst goed wil onthouden, doet er goed aan om die van papier te lezen. Dat concluderen honderd Europese wetenschappers na een onderzoek onder 170.000 mensen.

Het onderzoek heeft vier jaar geduurd. De wetenschappers hebben hun conclusies vastgelegd in de Verklaring van Stavanger.

Lezen op papier

Lezen van een beeldscherm kan niet gelijk worden geschakeld aan lezen van papier. Zoveel is de onderzoekers die betrokken zijn bij het internationale onderzoek E-READ (The evolution of reading in the age of digitalisation) wel duidelijk.

Ze hebben het dan over het lezen van informatieve teksten, niet over literaire teksten. Wie van een beeldscherm leest, heeft de neiging om zichzelf te overschatten: de digitale lezer denkt het al snel te snappen, terwijl dat helemaal niet altijd zo is.

Scrollen en hoppen

Wie een langere tekst wil doorgronden, print die het beste uit. Dan wordt de informatie pas goed doorgrond. Wie een lange digitale tekst krijgt voorgeschoteld, is minder geconcentreerd, gaat scrollen en ‘hopt’ op die manier door de materie heen.

Dat ‘over een tekst heen vliegen’ is een groot gevaar van de gedigitaliseerde samenleving, stellen de onderzoekers. Er moeten nieuwe digitale manieren van het lezen van langere teksten worden ontwikkeld en tot die tijd moet sowieso het papier in ere worden gehouden.

Onderwijs op iPads slim?

Het blindelings overschakelen van boeken naar iPads, zoals hier en daar binnen het onderwijs gebeurt, vinden de wetenschappers onverstandig. Ze waarschuwen voor de gevolgen: een leerachterstand en een verminderd vermogen tot kritische reflectie op aangeboden informatie.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.