Wethouder: ‘Buurtcentrum Cereswijk Stadskanaal soberder’

De kans is heel groot dat een nieuw buurtcentrum in de Cereswijk soberder wordt dan de bedoeling was. Dit als gevolg van bezuinigingen. Dat heeft wethouder Johan Hamster (ChristenUnie) van de gemeente Stadskanaal donderdag gezegd.

Buurthuis

De Cereswijk ligt op de grens van Stadskanaal en Musselkanaal. Ceresdorp, een klassieke volksbuurt met veel rijtjeshuizen, maakt er deel van uit. De wijk heeft een buurthuis, De Stobbe. Dat is het kloppend hart van de wijk, maar is zwaar verouderd. Het onderkomen van de plaatselijke openbare basisschool De Badde is dat ook. Het plan is om beide voorzieningen onder te brengen in en bij een elders in de wijk leegstaand voormalig schoolgebouw. Dat pand moet daarvoor deels gesloopt worden. De Cereswijk zou zo een nieuw buurtcentrum krijgen.

Het plan ligt al jaren op tafel en de uitvoering ervan is een grote wens van de wijkraad, die zo’n nieuwe accommodatie van groot belang voor de leefbaarheid in de wijk vindt.

Budget

Maar voor het plan is nu minder geld beschikbaar. De gemeente heeft namelijk besloten het budget voor stedelijke vernieuwing niet met 400.000 euro aan te vullen, maar met twee ton. Die maatregel is volgens Hamster hard nodig. ,,Die twee ton die we nu niet in die pot stoppen, hebben we nodig om onze begroting op orde te houden.’’

De wethouder zegt dat uit het budget voor stedelijke vernieuwing zeker de aanpak van het winkelcentrum van Stadskanaal betaald wordt. Die houdt onder meer in dat het winkelgebied compacter en aantrekkelijker wordt. ,,Die aanpak vinden we heel belangrijk, veel mensen hebben in het winkelcentrum hun baan. Ook de nieuwe invulling van de Florawijk in Musselkanaal bekostigen we ermee. Maar waar het om sommige andere projecten gaat, moeten we keuzes maken. En daar hoort het buurtcentrum in de Cereswijk ook bij.’’

’Versoberd plan’

Hamster benadrukt dat het niet zo is dat er niets gaat gebeuren in de Cereswijk. ,,Maar we moeten wel op een andere manier aan geld komen. Dat brengt met zich mee dat plan versoberd moet worden.’’ Het college van burgemeester en wethouders wil over die versobering in overleg gaan met de wijkraad.

De voorzitter van de wijkraad Cereswijk was donderdagmiddag niet voor commentaar bereikbaar.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.