Wethouder Annalies Usmany-Dallinga van de gemeente Eemsdelta krijgt een analoge telefoon om de 'lijntjes kort te houden'

Wethouder Annalies Usmany-Dallinga (links) met haar nieuwe oude telefoon. Achterin staat directeur Anita Tijsma van Acantus. Rechts Wim Baars van de Belangengroep Versterking Zandplatenbuurt. Foto: Acantus

„Hij krijgt een speciale plek op mijn bureau”, zei wethouder Annalies Usmany-Dallinga woensdag toen ze een analoge telefoon cadeau kreeg. De wethouder was in Delfzijl om bijgepraat te worden over de versterking in Delfzijl-Noord. De symbolische boodschap? Hou de lijntjes kort.

Usmany-Dallinga van de gemeente Eemsdelta had woensdag een kennismakingsgepsrek met directeur Anita Tijsma van Acantus en de Belangengroep Versterking Zandplatenbuurt. Usmany-Dallinga heeft sinds de herindeling de versterking in de hele gemeente in haar portefeuille.

Compact Delfzijl met veel groen

In Delfzijl gebeurt op dat gebied nogal wat. In de Zandplatenbuurt Noord en Zuid worden in totaal zo’n 850 woningen gesloopt en nieuw gebouwd. Twee derde van de huizen, zo’n 590, is van woningbouwcorporatie Acantus. Het is de bedoeling dat Delfzijl compacter wordt; er wordt meer rondom voorzieningen gebouwd en de wijken krijgen veel groen. Ook wordt er gekeken naar de woonwensen. Zo kan het zijn dat een ouder stel, dat nu in een eengezinswoning woont, het liefst naar een levensloopbestendige woning verhuist. Daar wordt rekening mee gehouden.

De bouw en sloop van woningen gebeurt gefaseerd. Binnen vijf jaar moet voor iedereen duidelijk zijn wat de toekomst brengt, en zijn de meeste bewoners verhuisd. De bewoners van de Balticparkflat, Filadelfiaflat en de Finsestraat hebben al een nieuw thuis gevonden. Zij zijn bijvoorbeeld naar nieuwe appartementencomplexen gegaan, zoals die aan De Houtwerf en de Spoorstraat, of naar woningen in de Schrijversbuurt.

Eind april hebben 110 huishoudens een nieuwe sleutel, laat Tijsma weten. „Dit jaar starten we met de bouw van 48 huizen in de Vestingbuurt, 22 woningen in de Betingehof, 25 appartementen en 12 woningen in Delfzijl West en de de Polarisbuurt met levensloopgeschiktee woningen in een hofje.” In juni is er een woonmaand waar alle 35 plekken waar nieuwe woningen worden gebouwd, worden gepresenteerd.

Nieuwe buren

Bonne van der Kooi van de Belangengroep Versterking Zandplatenbuurt wilde met name aan de wethouder laten zien dat het voor de bewoners van groot belang is dat ze worden meegenomen in het versterkingsproces. De groep wil ook aandacht voor de sociale cohesie in de wijk. „Dat is een punt van zorg, omdat je naar een nieuwe plek verhuist.” In Delfzijl wordt voor de sloop aan gebouwd, dus bewoners komen niet in hun oude straat terug.

De telefoon die Usmany-Dallinga cadeau heeft gekregen is zo’n hele ouderwetse, met een draaischijf en krulsnoer. De wethouder is trouwens niet de enige met zo’n analoge telefoon. Burgemeester Gerard Beukema en de andere betrokken partijen hebben er ook eentje. als symbool voor goede samenwerking en korte lijnen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen