Wethouder Bellingwedde mag in Kornhorn blijven wonen

Wethouder Lea van der Tuin (CDA) van Bellingwedde FOTO: ARCHIEF DVHN

Wethouder Lea van der Tuin (CDA) van Bellingwedde mag van de gemeenteraad in Kornhorn (gemeente Grootegast) blijven wonen. Alleen GroenLinks wil dat ze verhuist.

Van der Tuin werd een aantal jaren geleden plots wethouder van Bellingwedde nadat de toenmalige coalitie het veld ruimde. Het CDA stapte in het nieuwe college, maar kon uit de eigen lokale gelederen geen wethouder leveren. Van der Tuin werd gevraagd en stemde in.

Ontheffing

Ze kreeg een ontheffing om in Kornhorn te blijven wonen. Een wethouder moet normaal gesproken wonen in de gemeente waar hij of zij werkt. Een ontheffing, door de gemeenteraad te verlenen, maakt een uitzondering mogelijk.

Van der Tuin bleef na de verkiezingen van 2014 wethouder en had opnieuw een ontheffing nodig. De gemeenteraad gaf die en heeft besloten die weer te verlengen, op voorstel van burgemeester en wethouders. Zij geven als belangrijk argument om niet te verhuizen aan dat Bellingwedde in 2018 ophoudt te bestaan en daarmee het huidige college van B en W. Bellingwedde fuseert dan met Vlagtwedde.

Alleen GroenLinks tegen

Bijna alle partijen in de gemeenteraad gaven hun fiat aan dit voorstel. Zij vinden het prima dat Van der Tuin haar basis in Kornhorn houdt. Alleen fractievoorzitter Marja Bos van oppositiepartij GroenLinks vindt dat niet.

,,Voor ons is het een principekwestie’’, zegt zij. ,,We hebben voor de vorige verkiezingen voor een ontheffing gestemd omdat de wethouder toen plotseling aantrad. Maar bij de vorige verkiezingen heeft ze zich bewust kandidaat gesteld. Wij vinden dat ze nu ook moet pogen naar hier te verhuizen. De herindeling vinden wij geen argument. Ze kan ook politiek blijven bedrijven in de nieuwe gemeente.’’

Blij

Van der Tuin zelf zegt blij te zijn met de ontheffing. Ook zij wijst op het feit dat eind volgend jaar het dagelijks bestuur van Bellingwedde er niet meer is.

menu