Wethouder Vlagtwedde vindt uithaal gedeputeerde ongepast

Gedeputeerde Henk Staghouwer gooit onnodig olie op het vuur met zijn uithaal naar de gemeentebestuurders in Oost-Groningen. Dat vindt Seine Lok, CDA-wethouder van Vlagtwedde.

Rapport

Lok reageert zo op de toespraak van Staghouwer tijdens de installatie van René Paas als nieuwe commissaris van de Koning. Daarin refereerde de ChristenUnie-gedeputeerde aan het onlangs verschenen rapport van Bert Middel en Gerard Kremer, de door de provincie en rijk aangewezen gebiedsregisseurs voor Oost-Groningen.

In dat rapport staat dat de bestuurders in Oost-Groningen er door een gebrek aan goede onderlinge samenwerking maar niet in slagen handen en voeten te geven aan de uitvoering van het Akkoord van Westerlee. Dat akkoord voorziet in het scheppen van nieuwe banen en het laten opgaan van de werkvoorzieningschappen Synergon en Wedeka in een nieuwe organisatie. De rijksoverheid heeft voor dit alles miljoenen euro’s klaar liggen maar wil wel goede plannen zien.

Staghouwer wees er in zijn toespraak op dat naar aanleiding van dit harde rapport kennelijk geen Oost-Groninger bestuurder zijn conclusie trekt en zijn functie ter beschikking. De gelatenheid ligt volgens hem als een ‘klamme deken’ over de regio.

Uiterst verbolgen

Lok is uiterst verbolgen over deze uitlatingen en liet dat donderdag ook duidelijk merken. ,,Ik vind dit soort uitspraken ongepast en ongenuanceerd’’, zei hij. ,,Er wordt zo olie op het vuur gegooid. De gedeputeerde doet op deze manier wat ons als bestuurders in het rapport wordt verweten.’’

Lok benadrukt dat hij en zijn collega’s wel degelijk hun best doen het Akkoord goed uit te voeren. ,,Daarin hebben we ook al verschillende stappen gezet. Zo ligt er nu een nota voor de opbouw van die uitvoeringsorganisatie. Persoonlijk vind ik dat we deze klus in deze regio heel goed zelf kunnen klaren.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.