Wethouder baalt van hulpcrisis TSN

De problemen bij thuiszorgorganisatie TSN worden ten onrechte alleen op het bordje van de gemeenten gelegd. Dat zegt Peter Verschuren, SP-wethouder in Hoogezand-Sappemeer.

TSN verzorgt in Hoogezand-Sappemeer de huishoudelijke hulp voor 622 mensen. Dat is twee derde van alle mensen in de gemeente met hulp in de huishouding. Dat gemeenten met het dreigende faillissement van de thuishulppoot van TSN in zicht de schuld in de schoenen krijgen geschoven, stuit Verschuren, zacht gezegd, tegen de borst.

,,Daar baal ik flink van. Natuurlijk zijn er gemeenten die met één pennenstreek de huishoudelijke hulp hebben afgeschaft. Niet elke gemeente heeft het goed gedaan, maar daar hoort Hoogezand-Sappemeer niet bij. Laat ik voor onszelf spreken: wij zijn niet de boosdoener.''

Garantie?

De gemeente heeft de tarieven in de periode 2010-2016 zelfs aanzienlijk verhoogd. Voor eenvoudige huishoudelijke hulp 7,4 procent en voor de zwaardere categorie, waarbij de hulp niet alleen uitvoert, maar zelf ook oordeelt wat er moet gebeuren, met 10,2 procent.

,,Ook voor de volgende periode hadden we een fatsoenlijk aanbod gedaan. Je moet als gemeente ook gewoon durven erkennen dat TSN met personeel dat vaak al langere tijd in dienst is, hogere salarislasten heeft'', aldus Verschuren. ,,Maar ik vermoed dat TSN gewoon af wil van de huishoudelijke hulppoot.''

Verschurens gemeente heeft inmiddels maatregelen genomen zodat, mocht het zover komen dat TSN de huishoudelijke hulp definitief wegstreept, die in Hoogezand-Sappemeer overeind blijft. ,,Wij garanderen dat iedereen in onze gemeente die nu huishoudelijke hulp krijgt, die ook in de toekomst blijft houden. Een overgang naar andere thuiszorgaanbieders zal heel wat gedoe geven, er zal moeten worden geïmproviseerd, maar onze mensen zullen niet langdurig zonder hulp blijven zitten.'' Verschuren benadrukt dat zolang de curator nog bezig is met TSN er niets verandert.

Fatsoenlijk en gewetensvol

Verschuren zegt dat Hoogezand-Sappemeer de overgang van de huishoudelijke hulp naar de gemeente fatsoenlijk en gewetensvol heeft laten plaatsvinden.

,,Met alle cliënten zijn gesprekken geweest. Tegen wie over de hulp moesten beslissen, die een zorgindicatie moesten geven hebben we gezegd: de financiën zijn het probleem van het college van B en W, niet van jullie. Hier en daar is gezegd: het kan wel een half uurtje minder, maar in grote lijnen is deze vorm van zorg in onze gemeente overeind gebleven. TSN heeft minder werk gekregen, maar niet idioot veel minder.''

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.