Wibo van de Linde - van NTS-journaal tot GPTV - overleden

Oud-journalist en TROS-coryfee Wibo van de Linde is donderdag overleden.

Dat heeft zijn zoon bekendgemaakt. Van de Linde was al langere tijd ziek.

De oud-journalist, die 79 jaar is geworden, studeerde economie in Groningen en werd in 2014 door Lenie 't Hart aangesteld als interim-manager bij zeehondencrèche Pieterburen. Daar was hij echter al snel weer weg.

Journaal

Van de Linde begon zijn journalistieke loopbaan bij het Amerikaanse persbureau United Press International. In 1963 werd hij bureauredacteur bij het NTS Journaal, de voorloper van het NOS Journaal. Bij de NTS groeide hij door naar verslaggever en presentator.

In 1969 stapte Van de Linde over naar de AVRO om daar AVRO’s Televizier Magazine op te zetten. Hij was daarmee de jongste chef van een actualiteitenrubriek ooit. Na een periode van twee jaar als woordvoerder voor de toenmalige Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties keerde Van de Linde in 1974 terug naar de journalistiek.

TROS Aktua

Hij werd hoofd informatieve programma's bij de TROS met als opdracht een actualiteitenprogramma op te zetten. Dat werd TROS Aktua. De spraakmakende actualiteitenrubriek was vaak uitgesproken rechts, tot ergernis van links Nederland.

De grootste onthulling van het programma was het oorlogsverleden van de Nederlandse zakenman Pieter Menten. Daarvoor kreeg TROS Aktua in 1977 de Grand Prix Monte Carlo.

Terug naar de AVRO

In 1984 keerde Van de Linde terug naar de AVRO. Vijf jaar later werd hij directielid van James Martin Strategy (JMS), een wereldwijd adviesbureau op het gebied van automatisering. Drie jaar later benaderde Joop van den Ende hem om leiding te geven aan Endemol Duitsland.

GPTV

Van de Linde bleef in de laatste jaren van zijn leven betrokken bij noordelijke kwesties. Hij stond korte tijd als interim-bestuurder aan het roer bij de zeehondencrèche in Pieterburen, en was op vrijwillige basis actief als journalist voor de regionale zender GPTV.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.