Wie komt er op visite bij Hella en Freek in het Groninger Museum

Een keur aan bekende Nederlands loopt vanaf zaterdag de deur van het Groninger Museum plat. Ze zijn onderdeel van de expositie van Freek en Hella de Jonge.

Presentator Matthijs van Nieuwkerk, harpist Lavinia Meijer en het Leerorkest Bijlmer Amsterdam Zuid-oost bijten de spits af. Daarna volgen meer gasten, onder wie Connie Palmen en Jan Mulder. Het stel gaat met de gasten in gesprek en er wordt muziek en theater gemaakt.

Niets te doen

De tentoonstellingsvorm die Freek en Hella hebben gekozen is bijzonder. Ze zijn zes weken lang dag in dag uit in het museum aanwezig. Museumdirecteur Andreas Blühm vermoedt dat het de eerste keer is dat een expositie zo wordt ingericht.

Is het stel niet bang dat er af en toe niets te doen is? „Eerst wel”, zegt Freek. „Maar ik denk dat de dagen voorbij vliegen.” Hij staart naar de wand. Er staat in grote letters een quote: Iedereen is boos, niemand is gelukkig, wees niemand. „Ik denk dat ik er toch tevreden van maak.”

Groningse aardbevingssouvenirs gezocht: ‘van kalkbrokken tot van de muur gelazerde schilderijen’
Lees verder

Bolwerk van stugheid

Zo’n laatste verandering geeft weer hoe het is om met de De Jonges samen te werken. Spontaan. Blühm noemt het boeiend. Freek en Hella noemden het museum daarentegen in een interview met de Volkskrant een bolwerk van stugheid.

„Dat kan ik me wel voorstellen”, zegt Blühm. „Als museum moet je af en toe stug zijn. Maar in dit geval zijn we al flexibeler dan normaal.”

Publiekstrekkers

Hij vindt het moeilijk om in te schatten hoeveel bezoekers op de expositie afkomen. Helemaal door de bekende Nederlanders die op visite komen. Om nog een paar te noemen: Wim Pijbes, Bert Wagendorp en de Groningse Annemarie Heite komt praten over de aardbevingen.

Die spelen een grote rol in de expositie. De actie ‘Draag een steentje bij’ heeft tot nu toe drie aardbevingsrelikwieen opgeleverd. Gedupeerden van de aardbevingen kunnen nog steeds spullen inleveren bij het museum.

Het Volle Leven is van 15 september tot en met 28 oktober in het museum te zien.

Interview: Freek en Hella de Jonge gaan zes weken in het Groninger Museum wonen
Lees verder
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.