Wie redt het gras van het Noorderplantsoen? Startups gezocht met een ingenieus idee

Noorderzon is een geweldig festival, maar elk jaar weer een aanslag op het gras van het Noorderplantsoen in Groningen. Wat is nu een slimme manier om dat te voorkomen? Komen ambtenaren en jonge ondernemers, start-ups, samen tot een oplossing?

Startup in residence is in Groningen gearriveerd. Het evenement is begonnen in San Francisco en overgewaaid naar Amsterdam. Daar levert het al drie jaar succesvolle projecten op.

Inkopen

Het Plantsoenprobleem is een van de zestien stellingen waarvan gemeente Groningen, Groningen Seaports, Sport050 en de Campus Groningen hopen dat de nieuwe generatie start-ups ermee aan de slag gaat.

,,Waarbij we heel duidelijk zijn’’, zegt Lian de Boer van de gemeente Groningen, ,,het is niet de zoveelste challenge. We vragen startups voor 2 juli te reageren. Als ze een goed idee hebben, hebben ze vijf maanden de tijd het te ontwikkelen. Staat er dan iets goeds, dan kopen we het in.’’

Buizen in de gracht

Schonere grachten bijvoorbeeld, zegt De Boer. ,,Drie vrouwen hadden het idee van een bubble barrier. Op acht plekken zijn buizen in een bepaalde hoek in de gracht gelegd. De rommel bleef daardoor op een plek in de gracht, het kwam niet in zee terecht. Die vrouwen hadden een idee en zochten een gemeente die met ze in zee wilde. Dat lukte via Startup in residence.’’

Dat is, meent Koen Atema van Founded in Groningen, de winst van het project. In Groningen is veel creativiteit en ondernemerschap, maar de meest voor de hand liggende ideeën voor start-ups zijn al uitgevoerd. ,,Het is tijd dat naar een hoger niveau te brengen.’’

Daar snijdt het mes aan twee kanten, meent hij. ,,Instanties benutten de creativiteit van start-ups om problemen op een innovatieve manier op te lossen, terwijl anderzijds die instanties een goede eerste klant voor de start-ups zijn.’’

Ruimte om te ontwikkelen

Start-ups met een idee krijgen ruimte om te ontwikkelen. Ze worden daarnaast gekoppeld aan een expert en businessmentor.

Laagdrempeligheid is volgens Atema de basis van de pilot. waarvan gehoopt wordt dat het uitgebreid wordt naar andere plaatsen. Leeuwarden heeft interesse getoond. Maar ook is het idee dat succesvolle plannen elders worden toegepast. ,,Een bubble barrier in de Groninger Diepenring? Waarom niet’’, zegt De Boer.

Uitdagingen

Groningen Seaports wil meer talent aan zich binden. Maar hoe? Hoe krijg je jeugd meer aan het sporten en hoe voorkom je de enorme pieken en dalen in het gebruik van sportaccommodaties? Hoe kun je fietsers en voetgangers in Groningen ‘vrediger’ naast elkaar laten bestaan.

Het zijn enkele van de uitdagingen waarmee start-ups worden uitgedaagd. Hier staan ze allemaal. Maandagmiddag (15.30) is bij de gemeente aan het Gedempte Zuiderdiep een informatiebijeenkomst.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.