Wie trekt de kies?

Brancheorganisaties van tandartsen vinden dat trekken van tanden en kiezen aan tandartsen voorbehouden moet zijn.

Fout in de wet

Assistenten en tandtechnici mogen dezelfde medische handelingen uitvoeren als een tandarts. Dat is een fout in de wet, vinden de tandartsverenigingen Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (KNMT) en de Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT). Zij proberen daarom met een voortdurende lobby bij het ministerie van Volksgezondheid de zogeheten Wet BIG (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg) te veranderen zodat zorgverleners zonder beschermde titel niet meer dezelfde handelingen als tandartsen mogen doen.

Voorbehouden handelingen

Nu is ook toegestaan dat bijvoorbeeld tandtechnici en tandartsassistenten zogeheten voorbehouden handelingen doen, zoals tanden en kiezen trekken, boren, verdoven, hechtingen uitvoeren en röntgenfoto's maken. Zij mogen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg deze handelingen alleen onder strikte voorwaarden doen. Zo moeten ze hiervoor zijn opgeleid en deze opleiding moet, indien alleen de tandarts de opleider is, bovendien door een derde partij zijn getoetst. Ook moet de handeling in opdracht zijn van de tandarts en moet de patiënt om toestemming worden gevraagd.

Lijst

De ANT heeft voor haar leden een lijst opgesteld van behandelingen die volgens haar nooit door tandartsen mogen worden uitbesteed. ,,Zoals boren, extraheren (tanden en kiezen trekken) en een wortelkanaalbehandeling'', legt voorzitter Jan Willem Vaartjes uit. ,,Aanpassing van de wet kan wel zes jaar duren. De mensen in het veld moeten zelf ook duidelijke richtlijnen opstellen.''

Foto: Archief DvhN

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.