Wiebe van der Ploeg haalt uit naar dijkgraaf Alfred van Hall

Waterschapsbestuurder Wiebe van der Ploeg heeft in een open brief keihard uitgehaald naar dijkgraaf Alfred van Hall van waterschap Hunze en Aa's.

Van der Ploeg hekelt de rol van Van Hall tijdens een vorige week gehouden besloten vergadering van het algemeen bestuur van het waterschap, waarin het vertrouwen in Van der Ploeg werd opgezegd.

Hij bestempelt het optreden van de dijkgraaf als achterbaks en vindt dat Van Hall ‘het afscheid’ van hem heeft geregisseerd.

Van der Ploeg vindt dat Van Hall hem heeft beschadigd als bestuurder en mens. Hij zegt in de brief dat hij zich niet gaat verdedigen tijdens de eerstvolgende vergadering, omdat hij daarbij niet aanwezig zal zijn.

Hij geeft echter niet expliciet aan dat hij uit het dagelijks bestuur stapt.

Van der Ploeg heeft verder snoeiharde kritiek op de cultuur binnen Hunze en Aa’s. Hij spreekt van een sfeer van achterkamertjes en vertrouwelijke onderonsjes dat haaks staat op de democratische legitimatie van gekozen bestuurders en politici. ‘Alom in Nederland is het inmiddels gewoon te opereren op basis van openbaarheid van afspraken, transparantie van handelen en naleving van democratische spelregels bij debatvoering en besluitvorming. Uit mijn analyse blijkt dat het aan bij het Waterschap Hunze en Aa’s ten ene malen ontbreekt aan een transparante bestuurscultuur. Ook is er geen debatcultuur omarmd of ontwikkeld.’

Dijkgraaf Alfred van Hall heeft de brief van Van der Ploeg gelezen, maar wil er amper woorden aan vuil maken. ,,Ik neem deze brief voor kennisgeving aan. Hij (Van der Ploeg/red.) heeft zijn boosheid afgereageerd."

,,Ik blijf er bij dat er alleen maar verliezers zijn in deze zaak. En wat de brief betreft: soms gaan druppels door je lijf en soms lopen de druppels langs je lijf. Dat laatste is nu het geval", aldus Van Hall.

Lees hieronder of hier de hele brief van Van der Ploeg.

Open brief Wiebe van der Ploeg by dagbladvhnoorden on Scribd

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.