Wiebes: afbouw van de gaswinning in Groningen gaat niet zonder pijn

Minister Eric Wiebes voor het gebouw van de Eerste Kamer. Foto ANP Bart Maat

De afbouw van de gaswinning in Groningen is pijnlijk, maar ook onvermijdelijk. Dat zei minister Eric Wiebes dinsdagavond in de Eerste Kamer.

Nadat in juli de Tweede Kamer al zijn wetsvoorstel om de gaswinning in Groningen af te bouwen had goedgekeurd, was het vandaag de beurt aan de senaat. Een meerderheid bleek na een urenlang debat positief te zijn over de plannen van Wiebes. Volgende week dinsdag wordt gestemd over het wetsvoorstel en een aantal ingediende moties.

,,Het proces dat deze minister heeft ingezet, moet doorgaan’’, aldus CDA-senator Anne Flierman.

,,Bij mijn aantreden lag de versterking 95 procent achter op schema. We hebben onze veiligheidsbelofte niet waargemaakt. Niemand heeft schuld, maar het is niet gelukt. We krijgen het gewoon niet voor elkaar’’, motiveerde Wiebes zijn besluit de gaswinning in Groningen vanaf 2030 volledig te staken. In 2023 moet de gaswinning 80 procent lager zijn dan nu.

Volgens Wiebes is de veiligheid van de bewoners in zijn wet een belangrijk uitgangspunt, maar is het op korte termijn onmogelijk de kraan helemaal dicht te draaien. Dat zou maatschappelijk te ontwrichtend zijn. Wel wil hij stevige druk uitoefenen op zo’n 53 industriële grootverbruikers van gas om te zoeken naar alternatieven.

Gunstig

Hoewel veel senatoren dus positief zijn over zijn wet, waarin de NAM niet langer bepaalt hoeveel gas in Groningen mag worden gewonnen, blijven er tal van vragen. Onder meer over de versterking van huizen en over het tempo waarin de gaskraan wordt dichtgedraaid.

Zo stelde de Groninger D66-senator Henk Pijlman dat ondanks de afbouw van de gaswinning de onveilige situatie in Groningen nog twee tot vier jaar duurt. ,,De versterkingsoperatie is dus dringend noodzakelijk. En bij de schadeafhandeling moet de snelheid ook omhoog.’’

Ook SGP-Eerste Kamerlid Peter Schalk waarschuwde de bewindsman. ,,Er is nog heel veel narigheid te verwachten in dit dossier.’’

menu