Wiebes 'begrijpt' besluit Alders om te stoppen

Minister Wiebes heeft er begrip voor dat Hans Alders heeft besloten zijn werkzaamheden neer te leggen.

Alders heeft minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat vandaag meegedeeld dat hij zijn positie als Nationaal Coördinator Groningen ter beschikking stelt.

,,Met de beëindiging van de gaswinning en de nieuwe publieke afhandeling van schade en versterking, is de aanpak van de aardbevingsproblematiek in Groningen een nieuwe fase ingegaan. Dit leidt ook tot nieuwe verhoudingen'', aldus een verklaring namens de minister van Economische Zaken.

Afnemend risico

In plaats van een voortdurende gaswinning, geflankeerd door een massale schadevergoedings-, herstel- en versterkingsoperatie, is er nu reëel zicht op een afnemend bevingsrisico, zegt het ministerie. ,,Daarom is ook een herbezinning op de versterkingsoperatie aan de orde met een maximale inzet op het daadwerkelijk bieden van veiligheid.''

Voor het kabinet, de regio en de NCG staan de veiligheid en vertrouwen van Groningers volstrekt bovenaan, aldus het ministerie.  ,,Het kabinet zal er dan ook voor zorgdragen dat de versterkingsoperatie gecontinueerd wordt. De versterking van alle huizen waarvoor een versterkingsadvies is afgegeven wordt onverkort doorgezet. Daarnaast heeft minister Wiebes besloten dat alle overig beschikbare capaciteit nu wordt ingezet op de inspectie en versterking van de meest risicovolle gebouwen.''

Advies Mijnraad

Uiterlijk 1 juli adviseert de Mijnraad aan het kabinet en de regio hoe de veiligheid in Groningen de komende jaren optimaal kan worden gegarandeerd. Aan de hand van dit advies zal minister Wiebes overleggen met de regionale bestuurders over de uitvoering en aansturing van de versterkingsopgave. Alle voor de veiligheid noodzakelijke maatregelen zullen worden uitgevoerd.

Erkentelijk

Wiebes zegt in de reactie dat hij de Nationaal Coördinator zeer erkentelijk is 'voor de grote betekenis van zijn inspanningen voor Groningen'.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.