Wiebes en Groningse bestuurders: bevingsdeal moet snel rond zijn

Minister Eric Wiebes en de Groningse bestuurders hebben intern afgesproken dat er in april een miljardendeal moet liggen voor het aardbevingsgebied.

Het gaat om een allesomvattend akkoord waarin heldere afspraken zijn gemaakt over het schadeherstel, bouwkundige versterking, aansturing van de hele ‘gasclub’, maar ook het sociaal en economisch in de benen houden van het bevingsgebied en de financiering daarvan.

Geen datum voor schadeprotocol

Voor de camera pinden Wiebes en commissaris van de Koning René Paas zich niet vast op een concrete datum voor het schadeprotocol. Maar achter de schermen werd 1 februari genoemd. Dan moet er een protocol liggen waarin de rechten van gedupeerden van de bevingen worden beschermd.

Ze hielden zich op de vlakte om de lopende onderhandelingen met de NAM over de verdeling van de kosten niet onder druk te zetten. Diverse bronnen melden echter dat in bestuurlijke kring wel degelijk twee data zijn genoemd waarop spijkers met koppen moeten zijn geslagen.

Teleurstelling bij Groninger Gasberaad

Paas zegt dat de beving bij Zeerijp alles onder een enorme druk heeft gezet. Jan Wigboldus (Groninger Gasberaad) is teleurgesteld over het uitblijven van concreet resultaat. ,,Wiebes krijgt een gouden kans. Hij moet gewoon beginnen bij Zeerijp.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.