Wiebes maakt nog geen haast ondanks brandbrief uit Groningen

Minister Wiebes bezocht maandag Groningen. Foto: Kees van de Veen

Minister Wiebes deelt de zorgen van Groningen over de trage afhandeling van de schade en belooft de Kamer volgende maand te informeren over pogingen om schades sneller af te wikkelen. Maar hij negeert de roep om een generaal pardon voor mensen met schade.

Dat blijkt uit een brief die de bewindsman zojuist aan de Kamer heeft gestuurd, voorafgaand aan het debat dat om kwart over twee begint.

Daarin zegt de minister niets over het voorstel om aannemers het gasgebied in te sturen en bewoners een grotere rol te geven bij de schadeafhandeling. Wel belooft hij dat de ideeën van de regio om het proces te versnellen worden ‘meegenomen’.

De vurige wens van Groningen om de afhandeling en schade en de versterking in één loket onder te brengen en in samenhang af te wikkelen, is volgens Wiebes ook wat hij wil. ,,Ik zal de Nationaal Coördinator Groningen vragen dit in de procedure te regelen’’, luidt zijn toezegging. Hij belooft dat de NCG en de tijdelijke commissie voor de afhandeling van schade beter gaan samenwerken.

Ook de dringende roep van de regio om snel voor geld te zorgen voor de versterkingsoperatie, wordt door Wiebes niet concreet gehonoreerd. Wel herhaalt hij dat geld geen rol speelt en dat de NAM alle kosten voor de versterking betaalt. Volgens hem zijn er nu ook voldoende middelen voor de inspectie van bijna 3000 adressen in het komende half jaar.

Ontevreden

Voorzitter Jelle van der Knoop van de Groninger Bodem Beweging is ontevreden over de brief. Die bevat volgens hem weinig nieuws. ,,Hij zegt dat alles is geregeld, er is geld en er is een NCG die aan de slag gaat. Maar waarom schrijft de hele regio dan zo’n brandbrief? Omdat dingen nu niet goed lopen.’’

Hij wijst erop dat de NAM nog steeds een rol speelt, doordat gemeenten over hun plannen moeten overleggen met het Centrum Veilig Wonen, dat door de NAM wordt aangestuurd. Ook voelt Wiebes niks voor een onafhankelijk instituut dat alleen moet bepalen of huizen veilig zijn.

,,Dat negeert hij gewoon. Wij vinden dat de bewoner moet kunnen overleggen met de uitvoeringsorganisatie. Bewoners moeten ook wat te zeggen hebben over de versterking, het is tenslotte hun huis. Maar Wiebes kiest voor een heel technocratische aanpak.’’

Van der Knoop denkt dat de Kamer straks kritisch kijkt naar de voortgang in Groningen. ,,De Kamer is goed geïnformeerd door ons. Wiebes moet op een aantal punten opheldering geven.’’

Lees hieronder de brief van Wiebes:

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen