Wiebes zet NAM bij achterdeur

Groningen moet een loket krijgen met onafhankelijke experts die bevingsschade beoordelen. Dat zei minister Eric Wiebes dinsdagavond tijdens het gasdebat.

Het mag dus nooit de NAM zijn die zich bezighoudt met de afwikkeling van schade, sprak de gasminister. „En ook de minister moet dat niet doen. Er zijn onafhankelijke deskundigen nodig, wier beroep het is.”

Wiebes: Niet eerlijk om Groningers tegenover de NAM te zetten

Als het aan de VVD-minister ligt, hebben Groningers binnenkort niets meer met de NAM te maken. „Groningers melden zich aan de voordeur en de NAM zit ergens aan de achterdeur. En dan is het aan mij om het aan die achterkant met de NAM te regelen. Het is niet eerlijk om de Groningers tegenover de NAM te zetten. En wat de NAM daarvan vindt, is mijn probleem.”

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat (VVD) kijkt naar Groningers op de publieke tribune voor aanvang van het debat in de Tweede Kamer over de gaswinning in Groningen.

Wiebes zei het niet met zo veel woorden, maar hij lijkt de omstreden contouren los te willen laten. De minister benadrukte dat de NAM aansprakelijk blijft en dat alle schademeldingen in behandeling moeten worden genomen.

Het loket is een tijdelijke oplossing, aldus Wiebes, uiteindelijk moet er een instituut voor mijnbouwschade met een schadefonds komen. Daarnaast gaat het ministerie van Economische Zaken op bezoek bij de grootverbruikers van het Groningse gas, om hen te bewegen snel een alternatief voor gas te zoeken. Daarnaast noemde hij de stikstoffabriek bij Zuidbroek ook nog altijd een serieuze optie.

Kabinetsformatie als excuus gebruikt

Er was veel onvrede dinsdagavond onder Kamerleden over de schade-afhandeling die al maanden stilligt. Wiebes toonde begrip. De kabinetsformatie is als excuus gebruikt om niet door te pakken, zei hij. Wiebes zal woensdagochtend in Den Haag spreken met de Groninger Bodem Beweging en het Groninger Gasberaad over het schadeprotocol, dat er ondanks herhaaldelijk aandringen van Groningen nog altijd niet ligt. Ook Groninger bestuurders schuiven morgenochtend bij de minister aan.

Fel debat

Kamerleden debatteerden onder toezicht van een nagenoeg volle publieke tribune fel over de gaswinning in Groningen. De aardbeving met een magnitude van 3.4 bij Zeerijp vorige week zette alles op scherp. Het Groningse SP-Kamerlid Sandra Beckerman hield een vurig pleidooi voor de Groningers, Henk Nijboer (PvdA) kreeg de handen op elkaar voor een roep om het Groninger erfgoed beter te beschermen.

De afwezigheid van premier Mark Rutte, kwam hem op kritiek te staan. Eerst van alles roepen dat niet klopt en dan ook nog niet verschijnen, was de teneur onder de Groningers op de tribune. Beckerman: „Ik vraag morgen een nieuw debat aan. Daar moet hij bij zijn.”

Wiebes heet Groningers persoonlijk welkom

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.