Wiebes: zorgen over gebrek aan aannemers terecht

Minister Wiebes deelt de zorgen over het gebrek aan aannemers in Groningen ANP

Minister Eric Wiebes deelt de zorgen in Groningen over het gebrek aan aannemers in het aardbevingsgebied. Dat zei de bewindsman vanmorgen in de Tweede Kamer.

Verscheidene Kamerleden wezen Wiebes tijdens een kort overleg in de Kamer over de zorg die er in Groningen is over de capaciteit van bouwers en aannemers. Door de aangekondigde pardonregeling voor 19.000 schades is de vrees dat duizenden gedupeerden straks op zoek gaan naar een aannemer om de schade te herstellen.

,,De zorg over aannemerscapaciteit is niet onterecht. Er komt veel op aannemers in Groningen af, als straks mensen met schade aankloppen. Maar het ministerie van Binnenlandse Zaken praat met aannemers in Groningen en ook al in het buitenland om te kijken of er voldoende capaciteit is'', aldus Wiebes.

Volgens hem gaat de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen, die de bevingsschade afhandelt, er van uit dat er zo'n 10.000 tot 13.000 mensen gebruik zullen maken van de pardonregeling.

Hij belooft te kijken naar de eisen die aan aannemers in Groningen worden gesteld wanneer die schade willen herstellen. Nu wordt om het Bouwgarant keurmerk gevraagd. Volgens Kamerlid Carla Dik-Faber (Christenunie) valt daarvoor zestig procent van de aannemers in Groningen buiten de boot.

Compensatie

De VVD-minister ontraadt een motie die is ingediend door Sandra Beckerman (SP), waarin wordt gevraagd om compensatie voor gedupeerden wanneer het schadeloket na een half jaar hun claim nog niet heeft beoordeeld. Er wordt gewerkt aan een vergoeding, aldus Wiebes. ,,We zijn het snel eens over een redelijke termijn van twaalf maanden. Als er dan nog niets is gebeurd, moet er een vergoeding komen.''

Hij gaat ook praten met de Groninger commissaris der Koning Paas over de besteding van twee ton voor juridische bijstand voor gedupeerden. Het bedrag kwam beschikbaar door een eerdere motie van de Kamer, maar het ligt nog altijd op de plank. Ook onderzoekt Wiebes of het mandaat van de commissie voor Bijzondere Situaties in het bevingsgebied kan worden verruimd en of het budget voor deze commissie kan worden vergroot.

Beckerman diende ook een motie in waarin ze vraagt om een opvoering in de Tweede Kamer van de kindermusical over de problemen in het aardbevingsgebied.

Verschillende partijen willen dat er snel iets wordt gedaan voor ondernemers die in de problemen zitten door schade. Ze vallen nu vaak tussen wal en schip, net als boeren in het gasgebied. Afhandeling van hun vaak complexe schades ligt al jaren stil. ,,Ondernemers zitten met de handen in het haar. Het duurt immens lang, er is weinig zicht op een oplossing. Ik wil de minister vragen hier extra energie in de steken'', aldus Henk Nijboer (PvdA).

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen