Wiek breekt af van poldermolen in Nieuw-Scheemda. Molenaar is kapot en ontroostbaar

De gehavende molen De Dellen in Nieuw-Scheemda. Foto: 112 Groningen

Molenstichting Midden- en Oost-Groningen (MSMOG) zit in zak en as. Zondag brak spontaan een van de wieken van poldermolen De Dellen in Nieuw-Scheemda af.

Molenaar André Schuthof was in de molen toen dit gebeurde, in de vooravond. ,,Ik heb niets gezien. Ik heb het alleen maar gehoord”, zegt de ontdane Schuthof die voor verder commentaar doorverwijst naar voorzitter Reint Huizinga van de molenstichting. ,,Het is een regelrechte ramp dat zo’n roede breekt”, zegt deze.

Oorzaak onbekend

Op dit moment is nog niet helder waardoor de wiek afgebroken is. ,,We bekijken nu met een clubje - met onder meer de molenbouwer en technisch adviseur Anne Wieringa uit Winsum - wat de oorzaak geweest kan zijn.”

De wind kan de boosdoener niet geweest zijn, vermoedt Huizinga: ,,Het waaide niet hard; windkracht 2, misschien 3.”

Mogelijk zat een zwakke plek in de roede, de stalen balk waarop het hekwerk met de kleppen is gemonteerd. ,,Ik heb begrepen dat de roede ongeveer 35 jaar oud was. En van Wieringa begrepen we dat ze gemiddeld 30 tot 50 jaar meegaan. Maar dat blijft speculeren.”

Tienduizenden euro’s

Evenmin is precies duidelijk hoe groot de schade is. ,,We weten niet eens of ‘ie compleet afgebroken is. Het is daarom lastig in te schatten. Maar we hebben het waarschijnlijk over tienduizenden euro’s.”

menu