Wierden en Borgen verhuurt op maat

Woningcorporatie Wierden en Borgen maakt duurdere sociale huurwoningen ook beschikbaar voor woningzoekenden met een lager inkomen. De corporatie uit Bedum verhuurt op maat met het tweehurenbeleid.

Passend toewijzen
Door de nieuwe woningwet krijgen corporaties met ingang van volgend jaar met nieuwe regels te maken. Zo mogen met ingang van 1 januari woningzoekenden die recht hebben op huurtoeslag, alleen een woning huren waarvan de huur aansluit bij hun inkomen.

Het kabinet wil met het zogeheten passend toewijzen stijgende uitgaven voor huurtoeslag tegengaan en tegelijkertijd huurders beschermen tegen te hoge lasten.

Wierden en Borgen zegt het belangrijk te vinden dat sociale huurwoningen, dus ook de wat duurdere tot maximaal 710 euro per maand, bereikbaar zijn voor lagere inkomens. Om dat mogelijk te maken, verlaagt de woningcorporatie indien nodig de huur.

Tweehurenbeleid
Het tweehurenbeleid van Wierden en Borgen kent een gewone en een verlaagde huurprijs. Als de woning vrijkomt wordt deze aangeboden tegen de gewone huurprijs. Als de woningzoekende met de langste inschrijftijd een inkomen heeft onder de inkomensgrens voor huurtoeslag, dan verlaagt Wierden en Borgen de huurprijs naar het bedrag.

Woningzoekenden met verschillende inkomens kunnen zo toch dezelfde sociale huurwoning huren. De reguliere huurprijs van een woning hangt af van de vraag naar woningen in het dorp of de buurt. Het tweehurenbeleid heeft geen gevolgen voor de huurprijs van zittende huurders. Zij houden hun huurtoeslag.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.