Wierook maskeert wietkwekerij Ezinge, politie doet toch inval dankzij tip

Tuinmachines, zaagtafel, antiek hobbelpaard en een fiets; alles met enige handelswaarde wordt uit de woonboerderij aan de Oldijk in Ezinge gehaald.

Alle spullen gaan op transport in een vrachtwagen naar de Dienst Domeinen, om uiteindelijk te worden geveild. ,,Misdaad mag niet lonen’’, verklaart een rechercheur bij de met rood-wit lint afgezette locatie. Een ideale plek voor de illegale teelt van hennep zo in het veld net buiten het dorp, beaamt hij. ,,Hier komt geen mens.’’

Anonieme tip

In de grote schuur vlak langs de weg heeft het hennepteam een wietkwekerij ontdekt. Precies zoals een anonieme tip en een daaropvolgend politie-onderzoek deden vermoeden. ,,De meeste plantages rollen we op dankzij anonieme tips’’, weet de rechercheur. Een inval laat meestal wel op zich wachten. ,,We hebben niet de mankracht om overal direct in actie te komen.’’

Het kost de politie geen enkele moeite om de bewoner en eigenaar van het pand in te rekenen. Hij gaat vrijwillig mee. ,,De meeste telers houden er rekening mee dat dit kan gebeuren.’’ De twee honden van de man, die enkele jaren geleden vanuit Amsterdam naar Ezinge verhuisde, gaan voor tijdelijke opvang naar het asiel.

Ruim 400 wietplanten

In de schuur staan in twee afgetimmerde hokken in totaal ruim 400 wietplanten. De helft van de planten is bijna klaar om te oogsten. Binnen hangen wierookstokjes langs de buitenmuur aan de straatkant, bedoeld om de geur van hennep te maskeren. De plantage is rommelig en kabels met illegaal afgetapte stroom zijn allesbehalve veilig weggewerkt. Werknemers van Enexis ondersteunen bij de klus. Ze spreken van ‘stroomdiefstal’ en een ‘gevaarlijke situatie’.

Terwijl de bewoner al lang is opgeborgen in de cel worden zijn planten geruimd: verpulverd in een shredder en de resten krijgen de genadeklap als ze worden overgoten met een vernietigende vloeistof.

Lucratieve handelswaar

Het vermoeden is dat de eigenaar meerdere jaren lucratieve handelswaar heeft geteeld. ,,100 euro per plant, 40.000 euro per oogst. En dat vijf keer per jaar’’, rekent de rechercheur voor. Justitie wil de illegale inkomsten terugvorderen. Als borg worden daarom alle spullen met enigerlei handelswaarde op voorhand in beslag genomen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.