Wijert-Noord schoolvoorbeeld naoorlogse bouw

De Wijert-Noord in Groningen is door het Rijk aangewezen als toonbeeld van de wederopbouw. De wijk is een voorbeeld van de cultuurhistorische waarde van wederopbouw architectuur.

De nominatie van Wijert-Noord is onderdeel van het programma Visie Erfgoed en Ruimte van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Het is een van dertig wijken die door het RCE aangewezen is als voorbeeld van de Wederopbouw. De wethouders van de betreffende locaties zetten vandaag hun handtekening onder een intentieverklaring voor het behoud van het karakteristieke karakter van de wijken.

Volgens de RCE bieden de dertig gebieden inspiratie voor vernieuwende initiatieven en projecten voor andere wederopbouwgebieden. RCE meent dat veel naoorlogse gebouwen en structuren met sloop worden bedreigd, terwijl deze bijvoorbeeld ook hergebruikt zouden kunnen worden. De lijst met toonbeeldwijken moet meer aandacht voor de karakteristieke ontwikkeling van de Nederlandse architectuur en stedenbouw tussen 1940 en 1965 brengen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.