Wijkplatform-Zuid Winschoten: we zijn voor het blok gezet

Het bestuur van Wijkplatform-Zuid in Winschoten voelt zich voor het blok gezet, wat betreft de mogelijke locatie van een asielzoekerscentrum (azc) aan de Udesweg.

,,We zijn door het gemeentebestuur buitenspel gezet”, meent Harm Dijkstra, lid van het wijkplatform. Hij vindt het betreurenswaardig dat het wijkplatform niet van tevoren door het college van burgemeester en wethouders is geïnformeerd over de mogelijke komst van een azc.

Vlak voor de dinsdag voor direct omwonenden gehouden inloopbijeenkomst was er wel een gesprek waarvoor bestuurders uit Oldambt, het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en het wijkplatform aanschoven. ,,We hebben toen even duidelijk gemaakt hoe wij erover denken”, zegt een gepikeerde Dijkstra.

Bedenkingen

Voor volgende week is er een tweede onderhoud gepland. ,,Wij hebben nog veel vragen en veel bedenkingen. We hebben het dan over het aantal van duizend asielzoekers en de duur van het contract: minimaal tien jaar. De meeste burgemeesters in Nederland hebben onlangs laten weten dat vijfhonderd vluchtelingen in een azc voldoende is.”

Burgemeester Pieter Smit erkent dat de communicatie niet goed is verlopen. ,,Het wijkplatform heeft een punt. Dat trek ik mij persoonlijk aan.”

Duizend vluchtelingen

Vorige week werd bekend dat het college van burgemeester en wethouders en het COA aan de Udesweg een azc voor minimaal tien jaar met plek voor duizend vluchtelingen wil. Veel inwoners van wijk-Zuid, die zich gistermiddag lieten voorlichten, zien dat niet zitten. Zowel de duur als het aantal vluchtelingen wordt als te lang en te veel beschouwd.

Veel mensen zeggen nu al overlast te ondervinden van de dagelijkse stroom vluchtelingen die vanuit azc Oude Pekela naar Winschoten trekt. Hemelsbreed liggen beide azc’s slechts enkele kilometers uit elkaar.

Smit zegt een goed beeld te hebben gekregen van wat er leeft in wijk-Zuid. Hij vat in een notendop de opinie samen: „Te veel asielzoekers, tien jaar is te lang en veel mensen vinden dat het gemeentebestuur een oude belofte breekt.” Volgens veel aanwezigen is ooit beloofd dat aan de Udesweg geen azc weer zou komen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.