Wijkvernieuwing in Selwerd: op de koffie in je eigen achtertuin

Met een koffiekar en gratis koffie als lokkertje probeert Wijkbedrijf Selwerd op maandagochtend 26 maart meer bewoners te spreken over het wijkvernieuwingsproject. Voor de aanpak van de wijk is over een periode van 10 jaar 160 miljoen euro gereserveerd. De bewoners moeten vooral zelf met ideeën komen.

Buurtconciërge en gelegenheidsbarista Richard Zielstra was al vroeg aan het oefenen met het koffiezetapparaat. Een uurtje of twee later serveert hij de eerste cappuccino’s en espresso’s aan de bezoekers van het koffie-uurtje naast het speeltuintje tussen de Acacialaan en Prunusstraat.

Zielstra is sinds september vorig jaar de buurtconciërge. Bewoners kunnen met alle problemen bij hem terecht. Hij trekt betrokken organisaties aan de jas en zoekt een oplossing. Die organisaties kennen hem inmiddels, de bewoners nog wat minder.

Een vrouw die al vijfenveertig jaar in de wijk woont, vertelt over de verloedering van de buurt die ze meemaakte. De mensen werken niet meer in de tuin, het ziet er niet uit. Zijzelf stond gisteren nog te schoffelen en te verpotten om haar perkje lenteklaar te maken. Vandaag heeft ze wel wat last van de rug, maar dat zal vanmiddag overgaan. Zielstra biedt direct zijn hulp aan. “Ik begeleid jongeren die weer moeten wennen aan werken en vroeg opstaan, de volgende keer helpen wij u graag.”

Overlast door hondenpoep

Drie bewoners praten met Peter van der Kooi van de gemeentelijke afdeling Stadsbeheer over overlast die hondenpoep veroorzaakt in de parkjes. “Honden zijn niet toegestaan in de speeltuintjes en parkjes, dat zouden de eigenaren moeten weten”, zegt Van der Kooi. De bewoners ervaren dat het lastig is om mensen aan te spreken wanneer zij hun hond aan het uitlaten zijn.

In het speeltuintje waar de koffiekar staat liggen geen drollen. Dat komt volgens bewoonster Marchien Brandts Buijs omdat zij elkaar wel aanspreken. “Dit blok is echt een dorp. We spreken elkaar op dingen aan, maar we maken het ook heel gezellig. Met oud-en-nieuw zetten we een vuurkorf neer en zorgen we voor marshmallows.”

Waterspeelplaats, grofvuilcontainer, welkomstborden

Naast de koffiekar staat een groot bord met daarop een kaart van de wijk. Met plakkertjes en labels kunnen bewoners aangeven wat ze in de wijk willen zien. Er hangt al een tiental kaartjes. „Een overblijfsel van een eerdere bewonersavond”, zegt Jos Idema van KAW architecten en adviseurs. Het bouwkundig adviesbureau bedacht de wijkbedrijven. Naast Selwerd zijn er drie andere wijken in Nederland met een wijkbedrijf.

Annelies Wieringa bekijkt de kaart. ‘Borden met ‘Welkom in Selwerd’ bij toegangspunten naar de wijk’, ‘container voor grofvuil 2x per jaar’ en ‘Waterspeelplaats bij de vijver’. Een greep uit de suggesties van bewoners. „Dan moeten ze eerst de hondenpoep opruimen”, zegt ze over het idee voor de waterspeelplaats.

Relatief veel organisaties en weinig bewoners

Wanneer Zielstra zo’n honderd kopjes koffie heeft geschonken maakt de organisatie de balans op. Maarten Brandts Buijs van Wijkbedrijf Selwerd is tevreden. “Een goede opkomst. De hoop is natuurlijk dat bewoners ons steeds beter weten te vinden.” Daarom gaat de koffiekar vaker de wijk in. Hoewel er nog relatief veel mensen van reeds betrokken organisaties zijn, ziet Brandts Buijs goede gesprekken ontstaan. „Het is ook belangrijk om de lijntjes tussen organisaties kort te houden.”

Dan zwaait Brandts Buijs naar vier vertrekkende dames van woningcorporaties Nijestee en Patrimonium. “Als jullie hem een keer mee willen, weten jullie hem te vinden.” Hij wijst richting Zielstra, maar bedoelt natuurlijk de koffiemachine. Hoewel het ook geen slecht idee is dat de organisaties eens met Zielstra op pad gaan in de wijk om te zien waar bewoners tegenaan lopen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.