Wikipedia, hou je vast: de grote Groninger vrouwen komen eraan

De Groninger Vrouwengalerij vertelt de verhalen van vijftig bijzondere Groningse vrouwen. Foto Stella Dekker

Wie was Grietje Hooghoudt-Boer, en hoe komt Tine Clevering-Meijer aan een prijs met haar naam? Online encyclopedie Wikipedia zegt er niets over. Sanne Meijer van De Verhalen van Groningen organiseert daarom samen met het Groninger Forum een Wikipedia Schrijfavond rond het thema ‘Groninger Vrouwen’.

Hoe kwam je daar zo bij, een Wikipedia Schrijfavond?

„Dat soort avonden zijn wel vaker: je komt met een groep bij elkaar, je krijgt uitleg over het schrijven van een goed Wikipedialemma en dan ga je aan de slag. Het idee om dit met Groningse vrouwen te doen komt van twee historici, Nienke Smit en Femke Knoop. Zij wisten van de Vrouwengalerij die we dit jaar gemaakt hebben om 100 jaar vrouwenkiesrecht te vieren. Van de vijftig Groningse vrouwen in de galerij bleek de helft niet op Wikipedia te staan!”

Is dat dan erg?

„Het is een voorbeeld van de gender gap , de genderkloof, waar Wikipedia in het algemeen mee te maken heeft. Mannen en onderwerpen die mannen interesseren zijn oververtegenwoordigd, vrouwen ondervertegenwoordigd. In de grootste online encyclopedie ter wereld vindt de helft van de wereldbevolking zichzelf dus bijna niet terug. Wikipedia is zelf het Wikiproject Gendergap begonnen om de encyclopedie diverser en rijker te maken.”

Welke grote Groninger vrouwen ontbreken nu bijvoorbeeld?

„Eens even denken... Grietje Hooghoudt-Boer is niet op Wikipedia te vinden. Haar man wel, terwijl Grietje degene is die het bedrijf Hooghoudt grootgemaakt heeft. Er is wel een lemma over de Tine Clevering-Meijerprijs voor veelbelovende kunstenaars, maar geen lemma over Tine zelf, dat is ook gek. Toen we onderzoek deden voor de Vrouwengalerij, kwam ik zo veel bijzondere vrouwen tegen waarvan ik dacht: wat idioot dat ik ze niet ken! Maar zo gek is dat eigenlijk niet, als ze niet eens op Wikipedia staan.”

Heb je zelf eigenlijk wel eens een Wikipedialemma geschreven?

„Nog nooit, nee! Dus ik ben zelf ook heel benieuwd. Moeilijk is het niet, je hoeft geen groot schrijftalent te zijn; eigenlijk is zo’n Wikipedia-artikel een soort invuloefening, met een aantal gegevens die op de juiste plek moeten staan. Alle benodigde informatie staat al in onze verhalen in de Vrouwengalerij, het moet alleen allemaal in het Wikipedia-vormpje gegoten worden.”

En dat dan dus keer ongeveer 25.

„We hopen aan het einde van de avond een paar dames bijgeschreven te hebben op Wikipedia. Maar we hopen ook dat mensen doorgaan met lemma’s schrijven. Dan kan niemand meer om de grote Groninger vrouwen heen.”

Meeschrijven op donderdagavond 31 oktober? De Wikipedia Schrijfavond vindt plaats de Forumbibliotheek, Oude Boteringestraat 18. Deelname is gratis, neem wel een eigen laptop mee. Meer informatie is te vinden op de site van De Verhalen van Groningen .

menu