Willem Smink mogelijk toch naar Noordelijke Rekenkamer

Willem Smink.

De stemming over de voordracht van Willem Smink tot voorzitter van de Noordelijke Rekenkamer ging woensdag op het Friese provinciehuis mogelijk niet volgens het boekje.

Voorzitter Jan-Hein Mastenbroek van de Raad van Advies van de Noordelijke Rekenkamer meent dat commissaris van de Koning in Friesland Arno Brok de uitslag van de stemming verkeerd heeft uitgelegd.

Mastenbroek, Statenlid van de SP in Groningen, was samen met acht andere Statenleden, onder wie drie Friezen, de auteur van de unanieme voordracht van Smink. Die werd in Groningen en Drenthe bij acclamatie overgenomen, maar in de Friese Staten waren er woensdag 17 leden voor, 6 tegen en 17 die blanco stemden. Eén lid stemde ludiek op Statenlid Durk Pool (VVD).

Genoeg stemmen voor benoeming

De twijfel van Mastenbroek zit ’m in het meetellen van de blanco stemmen en de stem op Pool in de officiële uitslag. Volgens het reglement van de provincie zouden die niet geldig zijn. Dat zou betekenen dat alleen de 17 stemmen voor en de 6 stemmen tegen meetellen voor de uitslag. Opgeteld zijn dit dan genoeg stemmen voor Sminks benoeming.

Griffier Arnold Rosier van de provincie Fryslân duikt in de reglementen om de geldigheid te toetsen. Volgens hem had commissaris Brok vooraf duidelijk uitgelegd dat een blanco stem geen stem voor de benoeming was. Mocht blijken dat de stemming juridisch gezien niet juist is verlopen, dan kan een nieuwe stemming volgen. ,,Maar we gaan dit eerst goed uitzoeken.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu